Tähdet tähdet -ohjelmasta tuttu tangokuningatar Erika Vikman osallistu vegaanihaasteeseen

Hämmentävä mainoskampanja haastoi julkkikset – tangokuningatar vietti 31 päivää vegaanina

Vegaanihaasteen värikkäät katumainokset hyppäsivät silmille vuoden alussa. Mainoskampanjalla haastettiin julkkiksia elämään tammikuun ajan ruokavaliolla, joka ei sisällä mitään eläinperäistä.

Vuoden 2016 tangokuningattareksi kruunattu Erika Vikman sai Facebookissa viestin vegaanihaasteen järjestäjiltä ja päätti heti ottaa haasteen vastaan. Hän ei juurikaan seurannut vegaanihaastetta sosiaalisessa mediassa tai jakanut itse siihen liittyvää sisältöä.

– Yllätyin siitä, että mainokset oli tehty jo ennen kuin minua kysyttiin mukaan.

Vegaaniruokaan siirtyminen tuntui luonnolliselta Vikmanille, sillä hän ei ole syönyt punaista lihaa tai kanaa yhdeksään vuoteen. Tammikuussa pois jäivät myös kala, juustot, kananmunat ja muut eläinperäiset tuotteet.

Julkkikset mainoksissa ilman lupaa

Vegaanihaasteen järjestäjänä toimii Oikeutta eläimille -yhdistys. Viestintävastaava Satu Saunio kertoo, että idea julkkisten haastamiseen yllätyksenä tuli mainostoimistolta.

– Se tuntui meistä heti hyvältä idealta. Halusimme tehdä positiivisen ja innostavan mainoskampanjan. Valitsimme mukaan kiinnostavia ja erilaisia julkisuuden henkilöitä.

Kadunvarsimainoksiin päätyivät Erikan ja Dannyn lisäksi Antti Tuisku, Jere ja Nanna Karalahti sekä Helsingin pormestari Jan Vapaavuori. Haastetuista Erika on ainut, joka tiettävästi on ottanut haasteen vastaan.

Vegaanihaasteen yllätysmainokset näkyivät katukuvassa tammikuun ensimmäisellä viikolla.

Vegaanihaasteen järjestäjät eivät halunneet painostaa tai pakottaa ketään osallistumaan.  Mainonnan eettisten ohjeiden mukaan julkisuuden henkilöön viittaamiseen mainonnassa tulee olla lupa.

– Emme kysyneet lupaa, mutta ilmoitimme haastetuille, että mainoskampanja on tulossa. Kukaan ei vastustanut sitä, Saunio selittää.

Julkinen haaste yli 400 mainospaikalla voi kuitenkin luoda paineita osallistua. Karalahdet eivät halunneet kommentoida aihetta mitenkään, sillä mainoskampanja tuli heille niin yllätyksenä. Erika Vikmanin kumppani Danny eli Ilkka Lipsanenkaan ei innostunut vegaanihaasteesta.

– Danny ei koe mitään tarvetta tällaiselle. Tämä on enemmän nuoren ikäpolven juttu, että parannetaan maailmaa kasvisruualla, Vikman kertoo.

 

Liha ei sovi tehosekoittimeen

Epäsäännöllinen elämä teki vegaanihaasteesta vaikeamman kiireiselle artistille. Lipsahduksia ei voinut välttää.

– Ruokaa joutuu hakemaan huoltoasemilta, joiden valikoima on rajallinen. Muutaman kerran tajusin vasta syömisen jälkeen, ettei ruoka ollut vegaanista, Vikman kertoo.

Hänen mielestään pienetkin muutokset ovat tärkeitä, sillä totaalikieltäytyminen ei sovi kaikille. Vikman nostaa esille lihatuotannon aiheuttamat ympäristöhaitat.

– Se olisi jo tosi iso asia, jos kaikki jättäisivät yhden lihatuotteen tai punaisen lihan pois ruokavaliostaan.

FAKTA

Vegaanihaaste

  • Järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2014
  • Haasteeseen voi osallistua milloin tahansa, mutta haaste huipentuu vegaaniseen tammikuuhun
  • Vegaanihaasteeseen ilmoittautunut saa kuukauden ajan päivittäisen uutiskirjeen sähköpostiin, joka sisältää reseptejä ja tietoa kasvissyönnistä.
  • Halutessaan osallistuja saa myös henkilökohtaisen tuutorin, joka vastaa kysymyksiin ja auttaa tarvittaessa.
  • Tänä vuonna vegaanihaaste keräsi 12 000 osallistujaa.

Ympäristönsuojelun lisäksi Vikman haluaa valinnoillaan kunnioittaa eläinten oikeuksia. Hänen mielestään jokaisen pitäisi perehtyä aiheeseen ja vasta sitten tehdä valinta, mitä syö.

– Olen todella herkkä sille, jos eläimiä kohdellaan väärin ja käytetään omaksi hyödyksi. Ihmiset laittavat mielellään hedelmiä ja vihanneksia tehosekoittimeen, mutta kukaan ei laittaisi lihaa tai kalaa sinne. Lihansyöjätkin voisivat kavahtaa ajatusta, Vikman selittää.

Erika Vikman aikoo jatkossakin suosia kasvisruokaa ja voisi osallistua uudestaan vegaanihaasteeseen.

– Kalan saatan jättää kokonaan pois ruokavaliostani tulevaisuudessa, mutta täysin vegaanina eläminen on tässä ammatissa vaikeaa. Se vaatisi säännölliset elämäntavat ja enemmän aikaa olla kotona laittamassa ruokaa.