Radio Moreenin sähkeet 8.2.2018 klo 15

Sadat ihmiset marssivat ulos puoliltapäivin Tampereen yliopistosta. Ulosmarssiin osallistui henkilökunnan jäseniä ja opiskelijoita, jotka vastustavat luonnosta uuden yliopiston johtosäännöksi. Siinä päätösvalta siirtyisi yliopiston ulkopuolelle. Säännöstä vastaan on kerätty myös adressi, jonka on allekirjoittanut yli kolmetuhatta ihmistä.

***

Tampereen yliopiston itsehallinnon turvaamisesta on jätetty kaksi kirjallista kysymystä eduskunnan puhemiehelle. Sekä vasemmistoliiton että vihreiden kansanedustajien huolena on se, että uuden johtosäännöksen vuoksi yliopiston itsehallinto voisi heiketä. Molemmissa kirjallisissa kysymyksissä kysytään sitä, onko säätiöyliopiston siirtymäkauden hallitus toiminut perustuslain mukaisesti johtosääntöluonnosta valmistellessaan.

***

Paavo Väyrynen ei voi pyrkiä keskustan puheenjohtajaksi, jos hän on kilpailevan puolueen jäsen. Näin linjasi Keskustan puoluehallitus tänään. Jos Väyrynen luopuu kansalaispuolueen jäsenyydestä, hän voi pääministeri Sipilän mukaan vielä osallistua kisaan. Väyrynen on ollut mukana perustamassa Kansalaispuoluetta. Lisäksi hän kuuluu sitoutumattomana Helsingin kaupunginvaltuustossa kristillisdemokraattien valtuustoryhmään.

***

Omakotitalojen jätteiden lajittelu ei ole riittävää, kertoo Ympäristöministeriön erityisasiantuntija Sirje Stén. Erityisen huonosti lajitellaan biojäte. Tammikuussa julkaistussa valtakunnallisessa jätesuunnitelmassa kerrotaan, että EU:n kierrätystavoitteisiin pääseminen edellyttää muutoksia myös omakotitaloissa. Tällä hetkellä vain noin viidesosa tamperelaisista omakotitaloasukkaista lajittelee biojätteen.

***

Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osaston uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Jarmo Mäkelä. Mäkelä on toiminut aiemmin muun muassa Yleisradion toimittajana. Uusi puheenjohtaja ja hallitus valittiin eilen pidetyssä vuosikokouksessa. Puheenjohtajan pestin edellinen haltija Ilkka Nousiainen erosi tehtävästään viime joulukuussa. Eron syynä olivat erimielisyydet järjestön hallituksen kanssa.