Ruudun Sebastian Waheeb (vas.) haastattelee Vimpelin Vedon Sami Haapakoskea myös ensi kaudella.

Kansallispelin ihastuttanut ja vihastuttanut televisiointi saa jatkoa – ”Seuroilla peiliin katsomisen paikka”

Kesän suositumpiin kotimaisiin urheilusarjoihin kuuluvan Superpesiksen televisiointi jatkuu ensi vuonna optiovuoden turvin tuttuun malliin. Paluun tekee myös lajiväen keskuudessa närää aiheuttanut Fanikamera-konsepti.

FAKTA

Pesisyleisöt hupenemassa

  • Miesten Superpesiksen katsojakeskiarvo on laskenut tasaisesti vuodesta 2013 lähtien. 
  • Kaudella 2017 paikan päällä otteluja seurasi yhteensä 287 169 katsojaa, eli 1 282 ottelua kohden.
  • Vuotta aiemmin lukemat olivat 254 566 ja 1 299, kun otteluiden kokonaismäärä oli pienempi. 
  • Sadesäässä pelattujen otteluiden osuus on vastaavasti kasvanut. 

Nelonen Median ja Superpesiksen välinen yhteistyö jatkuu kesällä 2018. Tuorein kaksivuotinen sopimus päättyi viime syksyyn, mutta nykyinen yhteistyö jatkuu optiovuoden turvin vähintään tulevan kauden ajan.  

Miesten Superpesiksen televisio-oikeudet ovat olleet Nelonen Medialla vuosikymmenen alusta lähtien, ja viime kesänä pesäpallon ystäviä hemmoteltiin ennennäkemättömän laajalla tarjonnalla. Perinteiseen tapaan laadukkaiden monikameratuotantojen lisäksi kauden jokaisesta ottelusta oli tarjolla yhdellä kameralla kuvattu lähetys Ruudun uuden Fanikamera-konseptin kautta. 

Uudistus ei kuitenkaan ole kaikkien mieleen. Osa lajiväestä uskoo, että se vaikutti suuresti viime vuonna lähes jokaisella joukkueella heikentyneisiin yleisömääriin ja täten pienentyneisiin pääsylipputuloihin. Superpesiksen toimitusjohtajan Jussi Pyysalomukaan enemmistö pääsarjaseuroista on kuitenkin Fanikameran jatkumisen kannalla. 

– Jos yleisö jää mieluummin kotiin katsomaan halpatuotantoa ja ottelutapahtuma ei vedä, on seuroilla peiliin katsomisen paikka, Pyysalo toteaa. 

Fanikameran laajeneminen mahdollista 

Fanikamera-konsepti jatkaa Ruudun valikoimassa ensi kesänä, vähintään aiempaa vastaavalla laajuudella. Yhteistyöhön tyytyväisen Pyysalon mukaan on myös mahdollista, että konseptia jollain tavoin laajennettaisiin entisestään.  

– Pesiskansa näytti ottavan Fanikameran ilolla vastaan, kertoo Nelonen Median pesäpallolähetyksistä vastaava Markus Wennäkoski. 

Tulevan kauden kuvioista Wennäkoski pysyy vielä vaitonaisena. Fanikameran saamasta negatiivisesta palautteesta ja yhteydestä laskeneisiin yleisömääriin hän on Pyysalon kanssa samoilla linjoilla. 

– Mekin olemme urheiluihmisiä ja tiedämme, että tapahtumat ovat paikan päällä paljon kovempia kuin mitä pystymme ikinä television tai netin kautta välittämään, Wennäkoski toteaa.