Radio Moreenin sähkeet 9.2.2018 klo 17

Hallituksen perhevapaaudistus kaatui. Helsingin Sanomat uutisoi, että ministeri Annika Saarikko pysäytti hankkeen. Kaatuminen ajoi kokoomuksen ja keskustan riitoihin. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo olevansa pettynyt keskustan päätöksestä. Ghran-Laasonen aikoo vaatia pääministeri Juha Sipilältä, että hallituspuolueiden puheenjohtajat ottavat asian käsittelyyn.

***

Yhteydenotot Tampereen kaupungin potilasasiamieheen ovat lisääntyneet vuoden 2017 aikana. Terveysasemien ongelmana ovat olleet ajoittain kohtuuttoman pitkät jonot lääkärille kiireettömissä asioissa. Tämä selviää potilasasiamiehen viime vuoden toiminnasta kertovasta raportista. Yhteydenottoja on noin sata enemmän kuin vuosi sitten.

***

Uuden yliopiston siirtymäkauden hallitus päättää johtosäännöstä huomenna. Johtosääntöluonnoksen kommentointi päättyi keskiviikkona. Yliopistoyhteisö pääsi puhumaan luonnoksesta eilen järjestetyssä keskustelutilaisuudessa. Lisäksi Tampereen yliopiston henkilökunta ja opiskelijat osoittivat eilen mieltään asiasta järjestämällä ulosmarssin. Yliopistoyhteisö kokee, että ehdotettu luonnos on yliopistolain ja perustuslain vastainen.

***

Punkit voivat vaivata Suomessa myös talvella, mikäli olosuhteet ovat otolliset, Tampereen luonnontieteellisen museon museoamanuenssi Tomi Kumpulainen kertoo. Punkit lähtevät liikkeelle jos lämpötila ylittää viisi astetta celsiusta, ja pakkasilla ne talvehtivat maaperässä lumen alla. Hämähäkkieläinten luokkaan kuuluvista punkeista osa on haitallisia ihmisille ja eläimille, sillä jotkut niistä imevät verta ja kantavat tauteja.

***

Suomen suurin yksipäiväinen opiskelijoiden liikuntapahtuma Akateeminen kyykkä järjestetään huomenna Hervannassa. Akateemisen kyykän maailmanmestaruuskilpailut keräävät vuosittain yhteen yli neljätuhatta osallistujaa. Osallistujia on sekä Suomesta että ulkomailta. Akateeminen kyykkä on muunnelma perinteisestä karjalaisesta kesäurheilulajista nimeltä kyykkä.