Radio Moreenin sähkeet 16.2.2018 klo 17

Suomi.fi-verkkopalvelusta etsitään tietoturvahaavoittuvuuksia hakkereiden avulla. Väestörekisterikeskus aloitti tämän viikon maanantaina ohjelman, jossa hakkerit saavat testata palvelun tietoturvaa. Suomi.fi-verkkopalvelussa julkisen hallinnon asiakkaat voivat asioida viranomaisten kanssa sähköisesti.

***

Suomalaiset heittävät lääkkeitä viemäriin kaksikymmentäseitsemän tuhatta kiloa vuodessa. Vanhentuneet ja käyttämättä jääneet lääkkeet ovat ongelmajätettä, joka pitäisi palauttaa apteekkiin. Lääkekemikaalien puhdistaminen vedenpuhdistamoissa on mahdotonta, joten ne päätyvät vesistöihin. Lääkeaineet hajoavat luonnossa huonosti ja ne haittaavat vesistöjen ekosysteemejä. Lääkkeiden oikeaoppista hävittämistä edistetään Lääkkeetön Itämeri -kampanjalla.

***

Vaasassa ja Sastamalassa Pirkanmaalla on diagnosoitu tänä vuonna poikkeuksellisen paljon hinkuyskätapauksia. Vaasassa tartuntojen määrä on nelinkertainen edellisvuosiin verrattuna. Sastamalassa on todettu kolme hinkuyskätapausta tammikuun puolivälin jälkeen ja epidemia voi olla nyt tiedettyä laajempi. Viime vuonna Suomessa todettiin melkein neljäsataa hinkuyskätapausta.

***

Uusi Petteri Kaniini –elokuva on järkyttänyt allergiaperheiden vanhempia. Siksi elokuvasta on poistettu kohtaus, jossa miehen kimppuun hyökättiin karhunvatukat aseena. Marjat aiheuttivat miehelle vakavan allergisen reaktion. Allergia-, iho- ja astmaliitto pitää allergialla kiusaamista vaarallisena ilmiönä. Heidän mielestään elokuvassa hengenvaaralliseen allergiakohtaukseen ei suhtauduttu tarpeeksi vakavasti.

***

Valoa-festivaali alkaa tänään Tampereella. Se järjestetään jo yhdeksättä kertaa. Kaksipäiväinen musiikkifestivaali kuvaa itseään indie-tapahtumaksi, jonka painopiste on teemailloissa ja ajankohtaisessa musiikissa. Festivaalilla esiintyy esimerkiksi Gettomasa, Karri Koira sekä Kube & Eevil Stöö.