Meri Suomisen kolumni: Älä kätke ajatuksiasi runoihin, Jenni Haukio – presidentin puolison tulisi ottaa mallia Yhdysvalloista

Tasavallan presidentin puoliso, rouva Jenni Haukio. Tällä tittelillä palkittua runoilijaa, entistä päätoimittajaa, kirjallisuuslehden perustajaa ja Kokoomuksen viestintäpäällikkönä työskennellyttä Haukiota nykyään nimitetään.

Haukiolla on takanaan kunnioitettava määrä erityisesti kirjallisuuteen liittyviä meriittejä – silti hänen nauttimansa arvostus on ensisijaisesti symbolista. Presidentin puolisona oleminen on statuksena niin iso, että se peittoaa helposti kaikki aikaisemmat saavutukset.

Yhdysvalloissa first lady on usein asettunut näkyvästi omilla kasvoillaan jonkin hankkeen tai muutoksen puolestapuhujaksi. Esimerkiksi Michelle Obama kampanjoi aktiivisesti lasten liikalihavuutta ja köyhyyttä vastaan Barack Obaman toimiessa maan johtajana. Bill Clintonin puoliso Hillary Clinton on ollut jo kahdesti itse demokraattien presidenttiehdokkaana. Presidentti Donald Trumpin vaimon Melania Trumpin tyyli vetäytyä valokeilasta on herättänyt amerikkalaisissa jopa suoranaista oudoksuntaa.

Kirjoituksissaan ja taiteessaan Jenni Haukio on käsitellyt runsaasti luontoa ja eläimiä. Lievää kohua hän aiheutti vuonna 2015 Seuran kolumnilla, jossa hän kritisoi susien kaatamista ja ihmisten ennakkoluuloja villieläimiä kohtaan. Presidentin kansliasta ilmoitettiin tuolloin, ettei Haukio anna haastatteluja tai kommentoi aihetta.

Suomessa presidentin puolisoon ei ole perinteisesti kohdistettu suuria odotuksia. Kansalle riittää, että puoliso seisoo presidentin rinnalla Linnan juhlissa ja hymyilee. Edustustehtävät ja tapahtumien suojelu ovatkin yleensä valtion ykkösnaisen perustehtäviä.

On hyvin vaikea kuvitella, että Haukio lähtisi havittelemaan presidentin virkaa Hillary Clintonin tapaan. Mielipiteitä hänellä joka tapauksessa on, kuten susikohu todistaa. Hänen kolumninsa ja pitkä historia kirjallisuuden parissa osoittavat, että myös valmius mielipiteiden ilmaisuun on olemassa.

Miksi Haukio tyytyy koristamaan presidentin käsivartta, kun hän voisi näyttää esimerkkiä ja raivata tietä tuleville, vaikuttaville naisille? Maailmassa ei koskaan ole liikaa naisia, jotka sanovat, mitä ajattelevat.

Jenni Haukio on onnistuneesti noussut kansan suosikiksi – sellaiseksi hän uhkaa myös jäädä. Susikohu olisi voinut olla hänelle tilaisuus seisoa rohkeasti sanojensa takana ja nousta presidentin puolisosta todelliseksi vaikuttajaksi.