Ennen konsertin alkua Julin huolehtii, että yleisö on tietoinen näytöksen aikana noudatettavista säännöistä. Esimerkiksi kuvaaminen on usein kokonaan kielletty. Kuvaaja: Heikki Mitikka

Konserttien järjestäminen on enemmän elämäntapa kuin työ – vastaan tulee monia erikoisia tilanteita

Japanilainen rock-musiikki on näkynyt Suomen katukuvassa raitasukkina ja erikoisina hiustyyleinä muutamia vuosia. Konserttien järjestäjänä on toiminut tähän asti voittoa tavoittelematon yhdistys JrockSuomi ry.

Kun puhutaan japanilaisesta rockista, tarkoitetaan yleensä sen alalajia visual keitä. Visual keihin ovat kuuluneet perinteisesti näyttävä pukeutuminen ja teatraalinen tapa tehdä musiikkia.

Näkyvimmillään ilmiö on ollut Suomessa vuosien 2007-2010 tienoilla, mutta hiljalleen japanilaisen musiikin kannatus on hiipunut. Siitä huolimatta sen uskollisia ystäviä löytyy edelleen enemmän muualta Euroopasta ja ilmiö on nostamassa päätään Etelä-Amerikassa.

JrockSuomi ry:n puheenjohtaja Kipsu Julin on tehnyt töitä konserttijärjestyksen parissa vuodesta 2008 lähtien. Julinin kiinnostus japanilaiseen rockiin alkoi, kun erikoiselta vaikuttaneen yhtyeen musiikkivideo herätti hänen uteliaisuutensa.

Konsertteja järjestämään hän päätyi, kun oli auttanut ensin tuttaviaan siihen liittyvissä tehtävissä.

— Olin nuori muihin verrattuna konserttien järjestämisessä. Siksi mukana oleminen vaati nopeaa aikuistumista ja itsevarmuuden keräämistä, kun vastassa oli ison alan tekijöitä, Julin kertoo.

Konserttijärjestämisen arkea käsiteltiin Radio Moreenin Minun Radio -lähetyksessä 14. helmikuuta 2018.