Tamperelaisäidin Erja Kippolan mukaan isille voisi hyvin antaa lisää vanhempainvapaata. – Samalla tavalla isä on lapsen vanhempi kuin äitikin. Kippolan lapset ulkoilevat äitinsä kanssa.

Vanhempainvapaiden epätasa-arvoinen jakautuminen näkyy ekonominaisten palkkapussissa

Suomen Ekonomien virkaa tekevä toiminnanjohtaja Anja Uljas kertoo, että toisen vanhemman on usein tingittävä urastaan, jos perhevastuu keskittyy toiselle vanhemmalle.

Suomessa isät pitävät alle 10 prosenttia kaikista vanhempainvapaista. Ruotsissa isien 10 prosentin osuus ylitettiin jo 1990-luvun alussa, ja nyt naapurimaassa isät käyttävät jo lähes kolmasosan kaikista vapaista.

– Olemme Ruotsia jäljessä työelämän tasa-arvossa. Suomen perhevapaajärjestelmä ohjaa äitejä pitämään kaikki jaettavissa olevat vapaat. Isät eivät siis ota missään vaiheessa päävastuuta perheestä, toteaa Anja Uljas.

Suomen Ekonomit tutki mies- ja naisekonomien palkkaeroja lokakuun 2017 palkkojen perusteella. Tutkimusta on tehty jo 20 vuotta, eikä palkkaero ole pienentynyt koko aikana.

Palkkaerojen kitkeminen edellyttää muun muassa huomattavasti nykyistä tasaisemmin jaettuja perhevapaita ja etenkin tasaisesti jaettua perhevastuuta.

Pohjoismaista esimerkkiä tasa-arvoisesta perhevastuusta näyttää Islanti. Maassa vanhempainvapaa on yhdeksän kuukautta. Siitä kuusi kuukautta jakautuu vanhempien kesken tasan ja loput kolmekuukautta voidaan jakaa vapaasti. Ylen loppuvuonna julkaistussa jutussa kerrotaan, että islantilaiset isät käyttävät perhevapaista tällä hetkellä noin kolmanneksen.