Radio Moreenin sähkeet 9.3.2018 klo 15

Vuoden lehtikuvaksi on valittu ilmastonmuutosta käsittelevän Hyvän sään aikana -kirjan kansikuva. Ella Kiviniemen ottamassa kuvassa pakastettu riekko näyttää tukehtuvan muoviin. Se kuvastaa raadin mukaan hyvin ilmastonmuutosta. Kiviniemi on opiskellut kuvajournalismia Tampereen yliopistossa. Kirjan on tehnyt Tampereen yliopiston journalistiikan opiskelijat yhdessä viime vuoden vierailijaprofessorin Hanna Nikkasen kanssa.

***

Turun puukottaja on todettu syyntakeiseksi mielentilatutkimuksessa. Syyntakeisuudella tarkoitetaan, että puukottaja ymmärsi tekonsa. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tutkimus valmistui tiistaina, ja Varsinais-Suomen käräjäoikeus päätti julkistaa tutkimuksen tänään. Marokkolainen mies puukotti kymmentä ihmistä elokuussa Turussa. Puukotetuista kaksi kuoli.

***

Kansalaisaloite aktiivimallista luovutettiin tänään eduskuntaan. Kansalaisaloite keräsi yli 140 000 allekirjoitusta. Eduskunnan portailla oli lisäksi  mielenosoitus aktiivimallia vastaan. Aktiivimalli-laki tuli tammikuussa voimaan. Lain mukaan työttömyysetuutta leikataan, jos työtön ei osoita riittävää aktiivisuutta työnhaussa.

***

Euroopan suurimmat nuorisoyleisurheilun hallikisat alkavat tänään Tampereella. Tampereen Pyrintö järjestää kisat 24. kertaa, ja tänä vuonna ne ovat suuremmat kuin koskaan. Kisat järjestetään Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa. Ne jatkuvat sunnuntaihin saakka. Kisoihin osallistuu tänä vuonna yli 1700 urheilijaa.

***

Kielitoimiston sanakirjan kesällä ilmestyvään versioon lisätään yli 600 uutta sanaa. Esimerkiksi jonne, G-piste ja podcast-lähetys kuuluvat niiden sanojen joukkoon, jotka ovat kotimaisten kielten keskuksen mukaan vakiintuneet suomen kieleen. Suurin osa uusista sanoista on löydetty sanastamalla eli kerämäällä tietoa mistä tahansa kirjallisesta tai suullisesta lähteestä. Uusien sanojen lisäksi vanhojen sanojen käyttötapoja on uudistettu.