Tietokirjailija Rinna Saramäki ja Eettisen kaupan puolesta ry:n paikalliskoordinaattori Ilona Vähärautio ovat vastuullisen kuluttamisen asiantuntijoita.

Eettisen kuluttajan valinnanmahdollisuudet lisääntyvät: markkinoille on tulossa vastuullinen läppäri

Eettisen kuluttamisen asiantuntijat Ilona Vähärautio ja Rinna Saramäki iloitsevat siitä, että markkinoille on vihdoin tulossa vastuullisesti tuotettu tietokone.

Vastuullisen kuluttajan tärkein kysymys on: tarvitsenko tätä todella? Tietokirjailija Rinna Saramäki ja Eettisen kaupan puolesta ry:n paikalliskoordinaattori Ilona Vähärautio muistuttavat, että eniten ympäristöä kuormittaa ylenpalttinen shoppailu.

Ympäristöongelmien lisäksi esimerkiksi vaate- ja elektroniikkatuotantoon liittyy vakavia ihmisoikeusrikkomuksia, kuten lapsi- ja pakkotyötä. Kännyköihin ja tietokoneisiin tarvittavien mineraalien louhinnalla rahoitetaan sisällissotia.

Eettisen kaupan puolesta ry on nyt lähtenyt selvittämään, miten olisi mahdollista rakentaa mahdollisimman vastuullinen läppäri.

– Jo oli aikakin. Kun tämä läppäri valmistuu, yritykset eivät voi enää vedota siihen, että elektroniikan pitkiä tuotantoketjuja on mahdotonta valvoa, Saramäki toteaa.