Lielahden kartano etelästä päin kuvattuna.

Hiedanranta kurkottaa tulevaisuuteen

Hiedanrannan kaupunginosasta kaavaillaan Hervannan kaltaista keskusta, mutta alueella on myös rikas historia.

Tuleva Hiedanrannan kaupunginosa sijoittuu Lielahden kartanon ympäristöön. Tällä hetkellä Hiedanrannan alueella on vanha tehdas, jonka tiloissa toimii joitakin yrityksiä. Alueelle kuitenkin kaavaillaan kaupunkimaista asutuskeskusta ja työpaikkoja.

– Hiedanranta voisi olla jopa 20 000 asukkaan koti, sanoo väliaikaisen Hiedanrannan hankekehitysjohtaja Reijo Väliharju.

Väliharjun mukaan Hiedanrantaan suunnitellaan teknisiä ratkaisuja, joiden avulla kaupunginosasta voisi tulla aidosti ekologinen paikka elää. Myös Tampereen raitiotien tuleva laajennus ulottuu Hiedanrantaan saakka.

Lielahden alue on elänyt taloudellisen muutoksen mukana. Kartanon suurmaatila vaihtui tehtaaseen ja nyt alue valjastetaan uudenlaisen teknologian ja kulttuurin käyttöön. Historioitsija Mikko Pollari on tehnyt alueelle sen historiasta kertovat infotaulut.

– Aineistojen perusteella välittyi kuva siitä, millaista elämä oli Lielahden kartanossa.

Tampereen yliopiston toimittajaopiskelijoiden podcast-sarja Tampereen kulmilla ja kortteleissa vierailee tamperelaisissa kaupunginosissa.