MTV:n uutistuottaja Marjaana Wikman on tiukkis toimittajan neutraaliuden suhteen: eläinoikeusmarsseilta ei someteta – ”Asenteellisuus voi kääntyä vastaan”

Marjaana Wikmanin mielestä tv-kanavalla somesisältöjen suunnitteluun pitäisi herätä aikaisemmin – se mikä toimii telkkarissa ei välttämättä toimi somessa.

Saako toimittaja ottaa kantaa ja näyttää mielipiteensä?

Olen aika tiukkis tämän suhteen. Minulle on iskostunut kauhean vahvasti ajatus siitä, että uutistoimittajan pitää olla neutraali. Vaikka pystyisit hoitamaan kaiken tosi ammattimaisesti, niin asenteellisuus voi silti kääntyä sinua vastaan. Mitä jos osallistut eläinoikeusmarssiin ja laitat sieltä kuvia someen, mutta seuraavana päivänä menet tekemään juttua lihateollisuudesta. Miten sinuun silloin asennoidutaan?

Somessa minulla on selkeä linja. Esimerkiksi Facebookissa en kerro paljoa tai ota haastateltavia kavereiksi. Jos jaan juttuja tai keskustelen lukijoiden kanssa, niin teen sen firman tilin kautta.

Miten tv-kanavan materiaalia hyödynnetään somessa?

Tv:n juttukeikoilta löytyy materiaalia vaikka kuinka, mutta sen jalostaminen someen on ihan eri homma. Aiheet eivät aina vaan kohtaa – onko esimerkiksi poliitikon puhuva pää kiinnostava somessa?

Tämän takia somesisältöjen suunnitteluun pitäisi herätä aikaisemmassa vaiheessa jutuntekoa. Edellytyksiä sisällöille kyllä löytyy.

Voiko somejaoissa käyttää emojeita?

Ihmiset rakastavat emojeita! Ainahan uusiin juttuihin kestää hetki sopeutua, mutta en ymmärrä miksi niiden kanssa pitäisi olla niin jäykkä. Muutenkin haluaisin, että somessa ehdittäisiin olla paremmin mukana keskustelemassa ja ottamassa kiinni kommenteista.

Marjaana Wikman puhui Verkkokerronnan päivässä Tampereen yliopistolla 23.3.2018. Lue muiden puhujien haastattelut tästä.Wikmanin puhe videolla