Ruskosta löytyy Sauli City ja Piräskii-mies

Tampereen laitamilla pääsee vierailulle maailmaan, jossa Twin Peaks kohtaa Sulo Vilénin huoltoaseman. Sieltä paljastuu Sauli Mäkisen leipomon ympärille muotoutunut liikekeskus omalaatuisena ja sydämellisenä. Oppaanani Sauli Cityssä toimii Juho Ala-Miekkoja. Hän on loistava opas. Tietenkin, sillä hän on Piräskii-mies.

 

Sauli Mäkinen kertoo jakaneensa 13-vuotiaana Tamperelaista ja astuneensa kerran leipomon ovesta sisään. ”Tuoksun aistittuani tiesin perustavani leipomon”, hän muistelee. Omistaja-Sauli vinkkaa minua kääntymään harjoittelija-Juhon puoleen. ”Hän on Piräskii-mies. Hänellä on varmasti tarina kerrottavanaan”.

 

Juho Ala-Miekkoja on noin 30-vuotias kaupungin työpalvelujen kautta Sauli Cityyn tullut työharjoittelija. Juho ottaa itsekin kuvia. Häntä kiinnostaa eniten staattisten luontomaisemien kuvaus ja arkkitehtuuri. ”Ja hyönteiset, lähikuvat niistä!” hän lisää. Juho valitsee pöydän, jossa haluaa tulla kuvatuksi. Leipomo, tavaratalo ja sen ympäristö on tullut jo tutuksi, ja on selvästi tärkeä.

 

Juhon mukaan tavaratalossa on ollut kannustava ja mukava ilmapiiri. Kokemusta ja itseluottamusta on kertynyt rutkasti, mikä lupaa hyvää tulevaisuutta ajatellen. Kaupan ala on yksi monista kiinnostuksen kohteista. On aika lakaista piha. Juhon mielestä siinä samalla saisi varmaan hyviä kuvia. Olen samaa mieltä.

 

Pihaan saapuu asiakas. Montaa ei ole päivän aikana käynyt. Läheisen koulun nuoret yrittävät ostaa siideriä tavaratalosta, mutta bluffi ei mene Juholle läpi.

 

Juho ehdottaa lopuksi kuvauspaikaksi tavaratalon edustaa. Ikuistan Piräskii-miehen asemissaan. Sellaisen, joka pitää toisesta päästä kiinni, kun sahaat lautaa. Hän on siis mies paikallaan.