Stam1nan laulaja Antti Hyyrynen on innoissaan ulkomailla kiertämisestä, mutta näkee yhtyeelle riittävän myös Suomessa mahdollisuuksia. – Suomalainen keikkarintama on kuin sienimetsä. Aina jostakin putkahtaa esiin uusia herkkuja. (Kuva: Valtteri Lahikainen)

Suomeksi laulavat yhtyeet saavuttavat jalansijaa ulkomailla – ”Tässä kulttuurissa on jotain, joka puhuttaa”

Suomeksi laulavia yhtyeitä nähdään kielimuurista huolimatta yhä enemmän ulkomailla. Vaikka ulkomaankiertueilla on omat haasteensa, menestyksen saavuttaminen Suomen rajojen ulkopuolella ei ole mahdotonta.

Lemiltä kotoisin oleva metalliyhtye Stam1na on yksi genrensä suosituimmista Suomessa. Yhtye on kiertänyt yli 20-vuotisen uransa aikana kotimaansa keikkapaikkoja ja festivaaleja lukuisia kertoja.

Yhtye on myös vieraillut ulkomailla useaan otteeseen. Viimeisin vierailu oli kolmen keikan kattava kiertue Japanissa kesäkuun alussa. Pitkästä urasta huolimatta Stam1nan laulaja-kitaristi Antti Hyyrynen kertoo yhtyeen olevan vielä harvinaisen herkun äärellä päästessään soittamaan ulkomaille.

­­­­­­­– Se on antanut meille paljon uutta energiaa, mutta täytyy myös muistaa, että ulkomaille ei noin vain mennä. Se vaatii todella paljon panostusta yhtyeiltä.

Suomenkielisillä kappaleilla kohti suosiota

Uransa alkuvaiheessa Hyyrynen kirjoitti Stam1nan kappaleet englanniksi, mutta huomasi pian sanoittamisen olevan suomeksi luontevampaa. Hyyrynen ei pidä laulukieltä ongelmana, jos haluaa päästä yhtyeen kanssa ulkomaille. Esimerkiksi laulutyyli voi välittää kuulijalle sen, mitä yhtyeellä on sanottavanaan.

Levy-yhtiöt ovat varovaisia ulkomaankiertueiden suhteen, sillä ne ovat kalliita ja vaativat usein jo olemassa olevan kuulijakunnan kohdemaissa. Hyyrynen kuitenkin uskoo, että menestyminen ulkomailla on nuorillekin suomalaisyhtyeille mahdollista. Hän kehottaa uusia yhtyeitä olemaan omaperäisiä ja kehittämään oman selkeän vision.

– ­Jokin osaava nuori porukka voisi saavuttaa suosiota esimerkiksi kääntämällä meidän kielen eksotiikan omaksi voimavarakseen.

Stam1nan laulaja-kitaristi Antti Hyyrynen kertoi kokemuksistaan ulkomailla kiertämisestä Minun radio -ohjelmassa 9.2.2018.