Vedic art -opettaja Johanna Rantanen maalaa paljon myös harrastuksenaan.

”Loogisuus pilaa luovuuden” – Vedic artissa taide tulee sisältä päin

Valkeakoskelainen vedic art -opettaja Johanna Rantanen on maalannut jo yli kymmenen vuotta. Maalaus on harrastus ja työ, mutta myös elämäntapa.

Käsi tarttuu siveltimeen, joka jättää jälkensä täyteen maalatulle kankaalle. Se, mitä taulussa on esillä nyt, kätkee alleen useita luovuuden hetkiä. Kauneus- ja hyvinvointialan yrittäjä Johanna Rantanen maalaa puutarhassaan Valkeakoskella ja kertoo taulujensa tarinaa. Ensinäkemältä suttuisista maalauksista alkaa erottua kasvoja ja eläimiä. Erityisesti norsut ovat aihe, joka toistuu maalauksesta toiseen.

Rantanen käyttää monipuolisesti eri työvälineitä taiteessaan.

Vedic art on taiteen menetelmä, jossa luovuus ammennetaan omasta mielestä. Maalaamisessa ei ole tavoitteita tai pyrkimystä luoda jokin tietty kuva. Keskeisintä on unohtaa säännöt ja vapauttaa oma luovuus.

Rantanen on opettanut ja harrastanut vedic artia jo vuosikymmenen ajan. Vedic art -opettajana Rantanen järjestää viikonloppukursseja, joissa opetetaan menetelmän perusteet yhdessä maalaten. Koska vedic art ei nojaa mihinkään kuvataiteelliseen tekniikkaan vaan ihmisen luovuuteen, kuka tahansa voi osallistua ilman aiempaa osaamista.

Vedic artista on muodostunut Rantaselle elämäntapa, jossa taide on jatkuvasti läsnä. Hän saattaa palata maalausten pariin jopa tehdessään kosmetologin töitä, kun asiakkaan hoidon keskellä ilmestyy sopiva väli. Taide ei katso kalenteria.

Puutarhanhoito on Rantaselle maalaamisen lisäksi keino rentoutua.

Taidetta ilman sääntöjä

Erikoista Rantasen maalauksissa on se, etteivät ne välttämättä koskaan tule valmiiksi. Rantanen saattaa työstää maalauksiaan kuukausia tai vuosia. Yhdessä kankaassa voi olla jopa kymmeniä kerroksia maalia. Vain yhden taulun taakse on kirjoitettu nimi. Se on valmis.

Joskus Rantanen peittää jonkin maalauksen kokonaan yhdellä värillä. Myös silloin vanha maali luo kankaaseen pinnan, joka on kaikkea muuta kuin tyhjä. Vedic artissa jokaisessa maalauksessa on enemmän kuin mitä silmä näkee. Maalaus voi istua sateessa, siihen voi hieroa väriä luonnosta tai sivellintä voi kastaa teekupissa kesken maalaamisen. Sääntöjä ei ole.

Perheen koira Hilma seuraa kiinnostuneena Rantasen maalaamista.

Vedic art on opettanut Rantaselle hellittämistä ja armollisuutta. Kun hän aloitti maalaamisen, logiikasta ja itsekritiikistä oli pakko päästää irti. Kontrolli oli aluksi vahvasti läsnä.

– Se ei ollut autuasta heti alusta lähtien. Mietin, että ei hitto mitä sotkemista.

Vähitellen alun vaikeus kuitenkin hälveni. Taidetta ei voi tehdä oikein tai väärin. Riittää että tekee.

– Kaikki tieto on jo olemassa, mutta se täytyy vain herätellä.

Vedic artissa tekniikka on vapaa. Maalaukseen voi sutia vaikka vettä.

Harrastuksesta työksi

Vaikka vedic art ei ole virallisesti terapiaa, se toimii Rantaselle terapian tavoin. Kun mieli tuntuu kaaokselta, maalaaminen selkeyttää ja järjestelee ajatuksia samaan tapaan kuin puhuminen. Maalauksia ei kuitenkaan arvioida jälkikäteen, sillä kyse on ennen kaikkea tavasta luoda uutta.

– Olen tietoisesti jättänyt selvittämättä, mitä maalauksissani toistuvat hahmot tai värit merkitsevät. Kaikkea ei tarvitse tietää.

Eläinaiheet toistuvat Rantasen maalauksissa. Lintu on Rantasen tauluista ainoa, jonka hän kokee olevan valmis.

Rantanen kertoo, kuinka maalaamisen jälkeen olo on usein kuin pitkän työpäivän jälkeen: puhdistunut, mutta kaikkensa antanut. Hänelle tärkeä tekijä vedic artissa on myös yhdessä tekeminen. Rantanen maalaa usein ystäviensä kanssa, ja kun mieli on keskittynyt keskusteluun, kädet tekevät taidetta kuin itsestään. Kuulumisia vaihdetaan ja syvällisiä keskusteluja käydään maalaamisen lomassa. Pensseliin tuleekin tartuttua useammin ystävien kanssa kuin yksin.

– Koen sen tietyn hengen tai taiteen voiman voimakkaammin ryhmässä rakkaiden maalariystävieni kanssa.

Vaikka yrittäjyys on lähellä sydäntä, Rantanen on päättänyt kokeilla jotain uutta. Hän on aloittanut teologian opinnot yliopistossa.

Vaikka Rantanen nauttii maalaamisen yhteisöllisyydestä, taide on hänelle henkilökohtainen asia. Hänen työnsä eivät riipu kodin seinillä taulujen tavoin. Hän ei myöskään antaisi maalauksiaan pois, saati myisi niitä, kuten jotkut vedic art -maalaajat tekevät. Näyttely tosin kiinnostaa, mutta ehkä vasta tulevaisuudessa. Senkin voisi järjestää yhdessä ystävien kanssa.

Rantanen pitää luonnon helmassa maalaamisesta.

Aurinko alkaa painua puiden taakse, ja on aika pakata siveltimet ja värit takaisin. Vaikka vedic art on muuttunut Rantaselle harrastuksen ohella työksi jo vuosia sitten, sama into maalaamiseen on yhä tallella. Hän ei tee kahtiajakoa töiden ja vapaa-ajan välillä.

–  Teen vain niitä asioita, jotka tuntuvat hyvältä. Koska kaikessa tekemisessä on mukana sataprosenttisesti, voi se välillä tuntua raskaalta, mutta myös vapauttavalta.

Käsintehdyt vedic art -maalit ovat vieneet Rantasen työskentelyn uudelle tasolle. Keskeneräiset maalaukset voivat jäädä odottamaan jatkamista pitkäksikin ajaksi.