Radio Moreenin sähkeet 19.9.2018 klo 15

Suomalaisten kulutustottumuksia tutkinut ryhmä on saanut Tampereen yliopiston Tietoarkiston Aineistopalkinnon. Yhteiskuntatieteellisen tietoarkiston myöntämä palkinto on huomionosoitus esimerkillisestä tutkimusaineiston hallinnasta. Turkulainen tutkimusryhmä on kerännyt palkittua Kulutus ja elämäntapa Suomessa -aineistosarjaa jo yhdeksäntoista vuoden ajan. Aineisto on hankittu pääosin Turun yliopiston ja Turun kauppakorkeakoulun taloussosiologian ja sosiologian oppiaineiden yhteistyönä

***

Pirkanmaa saattaa kasvaa kuntaliitoksen myötä. Selvitysmenettelyssä oleva Jämijärvi miettii liitosta Parkanoon, kertoo Aamulehti. Samalla siitä tulisi osa Pirkanmaan maakuntaa. Liitos voisi tapahtua, jos valtionvarainministeriön työryhmä ei näe kunnan selviytyvän velvoitteistaan lähivuosina. Työryhmä jättää raporttinsa ensi viikon perjantaina. Satakuntaan nykyisin kuuluvalla Jämijärvellä on lähes 3 000 euroa kuntavelkaa asukasta kohden.

***

Suomessa syntyneet lapset säästyvät HIV-tartunnalta, jos äidin tartunta on ollut tiedossa raskausaikana. Asia selviää ylihuomenna Helsingin yliopistossa tarkastettavasta väitöskirjasta. Lääketieteen lisensiaatti Inka Aho on selvittänyt HIV-positiivisten naisten seksuaali- ja lisääntymisterveyttä. Nykyaikaisen lääkityksen myötä HIV-positiivisten elinajanodote on parantunut. Lisäksi kumppanin ja lasten tartuntariski on pienentynyt merkittävästi.

***

EU-johtajat keskustelevat yhteisen rajavartioston perustamisesta. Itävallan Salzburgissa illalla tapaavien johtajien odotetaan pohtivan, onko EU-komission viimeviikkoinen ehdotus yhteisestä rajavartiostosta hyvä idea. Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Juha Sipilä. Yhteisen rajavartioston perustaminen tarkoittaisi, että myös Suomen pitäisi lähettää yhteisiin joukkoihin rajavartijoita.

***

Kaupunkiin perustetaan uusi luonnonsuojelualue. Yksityiseksi luonnonsuojelualueeksi rauhoitetaan kahden hehtaarin suuruinen alue Pahaluomassa, kaupungin länsireunalla. Alue sijaitsee 11 kilometrin päässä Tampereen keskustasta Kolmenkulman yritysalueen vieressä. Pahaluoma rauhoitetaan alueella kasvavan hajuheinän takia. Kasvi on luokiteltu uhanalaisluokituksessa silmällä pidettäväksi. Sen hävittäminen on kiellettyä luonnonsuojelulain perusteella.