Radio Moreenin sähkeet 20.9.2018 klo 17

Ulkoministeri Timo Soinin luottamuksesta äänestetään huomenna. Eduskunnan istunto alkaa kello 13. Epäluottamusta Soinille esitti oppositiopuolue SDP:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta. Feldt-Ranta kritisoi Soinia sanomalla, että ulkoministerin toiminta ulkomailla kiistää naisten oikeudet ja on vastoin Suomen ulkopoliittista linjaa. Esitystä kannatti vihreiden kansanedustaja Satu Hassi. Epäluottamuslauseessa ovat SDP:n ja vihreiden lisäksi mukana vasemmistoliitto ja RKP. Soini itse kommentoi, että hän aikoo tyytyä eduskunnan päätökseen.

***

Tampereen korkeakouluilla on erilaisia käytäntöjä häirintään puuttumisessa, selviää Moreenimedian kyselystä. Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen oppilaskunnilla on häirintäyhdyshenkilöt, joille voi kertoa kaikesta kiusaamisesta ja häirinnästä. Tampereen yliopistolla monet ainejärjestöt ovat nimittäneet omat yhdyshenkilöt. Teknillisellä yliopistolla ja ammattikorkeakoululla ylioppilas- tai oppilaskunnan edustaja vastaa opiskelijoiden yhteydenottoihin oman ainejärjestön sijaan.

***

Syyttäjä vaatii Eppu Normaali -yhtyeen kitaristi Pantse Syrjälle ehdollista vankeutta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Tamperelainen. Syrjää syytetään entisen vaimonsa kolmesta pahoinpitelystä vuosina 2014-17. Syrjä kiistää kaikki teot. Entinen vaimo haki eroa Syrjästä viime vuonna. He olivat olleet naimisissa 22 vuotta. Oikeudenkäynti alkoi tänään Tampereella.

***

Hallitus esittää Jehovan todistajien asepalveluvapautuksen kumoamista. Uskonnot ja vakaumukset olisivat tällöin lainsäädännön kannalta tasa-arvoisessa asemassa. Hallitus ehdottaa uusien lakien vahvistamista mahdollisimman pian. Asiasta nousi keskustelu alkuvuodesta, kun Helsingin hovioikeus hylkäsi syytteen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä. Kieltäytynyt mies oli kertonut pitävänsä nykyisiä lakeja syrjintänä. Jehovan todistajat ovat olleet vapautettuja ase- ja siviilipalveluksesta 31 vuotta.

***

Tampereen seudulla suuri määrä bussilinjoja jää ajamatta tänään. Syynä on Auto- kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n poliittinen mielenilmaus ja ammattiliiton ylityökielto. Hervannan linja 6 on yksi pois jäävistä vuoroista. AKT:n ylityökielto alkoi maanantaina ja kestää syyskuun loppuun asti. Ylityökiellon syynä on hallituksen esitys alle 20 ihmistä työllistävien yritysten työsuhdeturvasta. AKT kokee esityksen syrjivänä.