Tamperelaiset street workout -harrastajat Anton Peltola ja Rebakka Pylväs taituroivat "ihmisliput" Ratinan ulkoliikuntapuistossa.

Kaupunki on katutreenaajan kuntosali – maailmalla suosittu laji on Suomessa vasta alkutekijöissään

Vuosisadan alussa newyorkilaiset kyllästyivät raudan pumppaamiseen sisätiloissa. Salikortit jäivät tiskeille ja ihmiset siirtyivät kuntoilemaan ulkoilmaan. Syntyi ilmiö nimeltä street workout.

Street workout, calisthenics tai suomalaisittain katutreeni on laji, jossa harjoitellaan liikkujan oman kuntotason mukaan erilaisilla kehonhallintaa ja voimaa vaativilla liikkeillä. Katutreenissä voidaan yhdistellä useita liikunnanmuotoja perinteisistä lihaskuntoliikkeistä joogaan tai jopa akrobatiaan. Lajilla ei ole juurikaan rajoitteita, sillä sitä voi harrastaa vaikka omassa kodissa, olohuoneen matolla.

Lajin pariin kavereiden kautta löytänyt Rebekka Pylväs pitää lajin vahvuutena sen yhteisöllisyyttä, haastavuutta ja luovuutta.

–Mun mielestä on tosi kiva, että löytyy aina kaikkee uutta, mitä voi kokeilla. Voi myös itse keksiä uusia liikkeitä, mikä motivoi. Reenatessa näkee, mihin muut pystyy ja siitä saa ideoita omaan reeniin.

Erityisesti Yhdysvalloista ja Itä-Euroopasta löytyy paljon lajin harrastajia, mutta Suomessa se on yhä marginaalissa. Street workout -aktiivi Anton Peltola on seurannut lajin kehittymistä Suomessa lähes alkuajoista lähtien. Hän on huomannut suomalaisten katutreenaajien määrän kasvavan vuosi vuodelta ja uskoo lajin tulevaisuuteen.

–Ainoa huono puoli harrastuksessa on kelit. Talvella on pakko olla sisällä jäisten telineiden takia, Peltola sanoo.