Yhä useampi värjää hiuksensa hennalla – myös lompakko ja ympäristö kiittävät

Ilmastonmuutoksen ja siihen liittyvän keskustelun myötä ekologisuus on kuluttajille tärkeä arvo. Ympäristöajattelua korostetaan ruokavalion ja kierrättämisen lisäksi ulkonäön hoidossa.

Luonnonmukaisten meikkien ja ihonhoitotuotteiden rinnalla myös hiusten värjääminen onnistuu kasviväreillä.  Synteettiset, eli ”perinteiset” hiusvärit, sisältävät PPD-kemikaaleja, jotka allergisoivat ihmisiä sekä kuormittavat luontoa. Allergisoimattomuutta eivät kasviväritkään voi luvata, mutta niiden ainesosaluettelo on huomattavasti lyhyempi ja riskit pienempiä.

Kasviväreillä tarkoitetaan yleisimmin hennaa. Muita aineita ovat muun muassa indigo ja senna. Väreillä ei voida vaalentaa hiusta tai saada aikaan yhtä voimakkaita sävyeroja. Aineet eivät riko hiusta, ja ne sisältävät usein hoitavia ainesosia. Kasvivärjäys sopii lompakolle, sillä värjätä ei tarvitse niin usein. Ekokampaaja Petra Lammelan mukaan nämä syyt houkuttelevat ihmisiä tutustumaan kasviväreihin.

– Värit ovat todella luonnollisia, ne sopeutuvat hiusten omaan sävyyn ja tyviväri pysyy pehmeänä.

Kasvivärien suosio laajenee jatkuvasti

Tampereelta löytyy monia ekokampaamoita, joissa hiukset värjätään luonnonmukaisesti. Lammela uskoo ilmiön olevan koko ajan kasvussa, ja uusia asiakkaitakin tulee jatkuvasti. Värjääminen onnistuu kuitenkin myös kotona. Opiskelija Marjukka Pesonen hennaa hiuksensa itse. Muun muassa Ruohonjuuressa ja verkkokaupoissa on saatavilla laaja valikoima kasvivärejä.

– Uskon hiusten hennaamisen olevan kasvava trendi. Niin moni haluaa kiinnittää huomiota valintoihinsa ja ekologisuuteen.