Elli Suutarin kolumni: Älä sano naamaani pieneksi – kehu mieluummin söpöjä sukkiani

Seisoin taannoin erään tamperelaisen pubin vessajonossa. Takanani jonottava nainen alkoi jutella minulle niitä näitä. Yllättäen hän katsoi minua päästä varpaisiin ja totesi: ”Sinulla on kyllä pienet kasvot. Olet tosi hento ja siro.”

Hämmennyin naisen kommentista, joka oli äänensävyn perusteella tarkoitettu kehuksi. En ole koskaan mieltänyt itseäni erityisen siroksi. Laihaksi kyllä, mutta samalla keskivertoa pidemmäksi ja kömpelöksi.

Aloin pohtia, miten joku voi nähdä minut sirona ja pienenä. Mietin, näkevätkö toiset minut täysin erilaisena kuin itse näen itseni. Mitä jos naamani onkin toisten mielestä jopa liian pieni? Baarin vessajonossa ulkonäköäni kommentoinut nainen tarkoitti kommenttinsa kehuksi, mutta se tuntui lähinnä ikävältä.

Kehopositiivisuutta on käsitelty mediassa viime aikoina paljon. Kaikille pitäisi tänä päivänä olla selvää, ettei ylipainoinen henkilö tarvitse ulkopuolisen mielipidettä kehostaan. Mutta kommentointia eivät kaipaa myöskään normaalipainoiset tai laihat henkilöt. Kehon kommentoiminen on toisen henkilökohtaiseen omaisuuteen kajoamista.

Ihmisten fyysiset ominaisuudet määräytyvät pitkälti geenien mukaan. Siihen, millaiset geenit on elämän arpapelissä sattunut saamaan, on mahdotonta itse vaikuttaa. Tuntemattoman naisen kommentti kehostani tuntui niin oudolta, koska en ole millään tavalla itse hankkinut ”sirouttani”.

Ulkonäön suora kommentointi antaa kommentoijasta tökerön kuvan, vaikka kommentti olisi lausuttu ihailevaan sävyyn. Aivan kuin kommentoija olisi jonkinlainen kaiutin, joka toistaa välittömästi kaiken, mitä hänen aisteihinsa välittyy.

Saako toista sitten sanoa kauniiksikaan? Ei kai kukaan nyt voi loukkaantua kuullessaan jonkun pitävän häntä kauniina. Kauneuskehulla on kuitenkin kääntöpuolensa. Jos saa jatkuvasti kuulla ihailuja ulkonäöstään, voi kehutulle tulla esineellistetty olo. Hän voi kokea, etteivät muut näe hänessä mitään muuta kuin kasvot ja vartalon.

Koskaan ei voi olla täysin varma, miten tuntematon ihminen suhtautuu kehonsa ihailuun. Kehu siis ennemmin toisen söpöjä sukkia tai tyylikästä paitaa. Silloin ei ainakaan voi mennä kovin pahasti pieleen.

Oma vartalo on hyvin henkilökohtainen asia, eihän siitä pääse uloskaan. Kenenkään keho ei ole toisten katsetta tai kommentteja varten, vaan henkilöä itseään varten.