Radio Moreenin sähkeet 25.9.2018 klo 16

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven on hävinnyt luottamusäänestyksen ja väistyy pääministerin paikalta. Löfven hävisi tiistai-aamuna valtiopäivillä suoritetun äänestyksen äänin 204–142. Seuraavaksi valtiopäivien uusi puhemies Andreas Norlén aloittaa hallitustunnustelut.  Ensimmäisenä ehdokkaana uudeksi pääministeriksi pidetään maltillisen kokoomuksen puheenjohtajaa Ulf Kristerssonia. Tunnustelujen odotetaan kestävän pitkään.

***

Paavi Franciscus vierailee tiistaina 25.9. Tallinnassa. Paavi tapasi aamupäivällä Viron presidentin Kersti Kaljulaidin. Päivän ohjelma huipentuu ulkoilmamessuun Vapaudenaukiolla, johon on ilmoittautunut noin 10 000 ihmistä. Viro on maailman maallistuneimpia valtioita, jonka kansalaisista yli puolet ei tunnusta mitään uskontoa. Maan katolinen yhteisö on hyvin pieni. Paavi Franciscus vierailee Liettuassa, Latviassa ja Virossa maiden satavuotisjuhlien kunniaksi.

***

Tampereen kaupungille on myönnetty Vaikuttavin kuntahankkija –palkinto. Palkinto myönnetään kunnalle, joka huomioi hankinnoissaan niiden kauaskantoisempia, yhteiskunnallisia vaikutuksia. Tampereen valintaa perustellaan kaupungin laajasti käyttöön otetuilla työllisyyspalveluilla. Suomalaisen Työn Liiton ja Yhteiskunnallisten yritysten liiton Vaikuttavin kuntahankkija –palkinto myönnettiin nyt ensimmäistä kertaa. Muut ehdokkaat palkinnon saajiksi olivat Espoo ja Jyväskylä.

***

OP-ryhmä aloittaa lokakuussa yt-neuvottelut, joiden tavoitteena on sadan miljoonan euron vuosittainen säästö. Neuvottelut koskevat OP:n keskusyhteisökonsernia, jossa työskentelee noin 6 000 ihmistä. Niiden ulkopuolelle jää muun muassa ryhmän osuuspankkitoiminta. Henkilöstön edustajien mukaan neuvotteluissa ei ole näillä näkymin tiedossa irtisanomisia, vaan kustannussäästöjä haetaan muun muassa tehostamalla työskentelytapoja.

***

Vuoden nuori taiteilija on valittu. Tänä vuonna palkinnon saa helsinkiläinen Nastja Säde Rönkkö. Hän työskentelee pääasiassa mediataiteen ja performanssien parissa. Palkinnolla tuetaan kansainvälisesti kiinnostavia alle 35-vuotiaita suomalaistaiteilijoita. Palkittu taiteilija saa Tampereen kaupungin kahdenkymmenen tuhannen euron stipendin ja mahdollisuuden yksityisnäyttelyyn Tampereella ja Turussa. Rönkön näyttely on esillä Tampereen taidemuseossa ensi kesänä.