Radio Moreenin sähkeet 28.9.2018 klo 17

Tampereen yliopiston ainejärjestöillä on enemmän alkoholittomia fuksitapahtumia kuin aiemmin. Syynä muutokseen on opiskelijoiden alkoholinkäytön vähentyminen. Myös täysin raittiiden opiskelijoiden määrä on lisääntynyt. Sosiologi Antti Maunun mukaan alkoholin aiheuttamia terveysongelmia suurempi uhka on sosiaalisen kanssakäymisen rajoittuminen. Kanssakäyminen voi rajoittua opiskelijoilla esimerkiksi pelkästään juomistilanteisiin, jolloin tilanne on paha, Maunu kertoo Moreenimedialle.

***

Kuntosaliharrastuksen aloittamisen kynnystä halutaan madaltaa. Ihmisillä on usein ennakkoluuloja ja jopa pelkoja kuntosaleihin liittyen. Uudet asiakkaat saattavat pelätä tulevansa kiusatuiksi. Kiusaaminen voi johtua esimerkiksi ulkonäöstä. Tampereella sijaitsevan Fressin kuntosalin keskusvastaava Martti Eriksson kertoo Moreenimedialle, että heillä kiusaamistapauksia ei ole ollut. Jos kiusaamista kuitenkin ilmenisi, kiusaaja olisi mahdollista poistaa kuntosalilta ja kieltää tätä käyttämästä kuntosalin palveluja.

***

Syyrian tilanteen ratkaisemiseksi on suunnitteilla neljän maan tapaaminen lokakuussa, Angela Merkel on kertonut tänään Berliinissä. Merkel keskusteli aiheesta Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa. Erdogan on parhaillaan presidenttikautensa ensimmäisellä valtiovierailulla Saksassa. Saksan ja Turkin johtajien lisäksi myös Ranskan ja Venäjän presidenttien on tarkoitus osallistua tapaamiseen. Berliiniin odotetaan tänään tuhansia mielenosoittajia Erdoganin vastustajien ja kannattajien mielenosoituksiin.

***

Tampere osallistuu huomenna kansainväliseen sydänterveyspäivään valaisemalla useat maamerkkinsä punaisiksi, kertoo Aamulehti. Tampere on Suomen aktiivisin kaupunki tapahtuman osanottajista. Kaupunki valaisee kuusi maamerkkiä. Muun muassa Näsinneula ja Solo Sokos Hotel Torni saavat punaisen valaistuksen. Kansainvälisen sydänterveyspäivän organisoi Maailman sydänjärjestö WHF. Sitä on vietetty vuosituhannen alusta alkaen.

***

Tampereella vietetään tänään tutkijoiden yötä. Tapahtuman tavoitteena on tehdä tiedettä tutuksi suurelle yleisölle. Tutkijoiden yö järjestetään yhtä aikaa noin kolmessasadassa kaupungissa ympäri Eurooppaa. Tapahtuman pääpaikkana toimii Tampereella kauppakeskus Ratina. Muita tapahtumapaikkoja ovat museokeskus Vapriikki ja Lastenkulttuurikeskus Rulla. Illan huipentaa Science Slam –kilpailu Pakkahuoneen Klubilla. Tutkijoiden yön tapahtumat ovat kaikille avoimia ja ilmaisia.