Tinja Hokkasen kolumni: Sosiaalisuuteen pakottaminen on huono rohkaisukeino

Ystäväni ottavat pelikortit esiin. Kun sanon seuraavani sivusta, saan hysteerisen vastauksen.

– Pelaathan!

Suostun, koska en jaksa väittää vastaan. Oltuani mukana yhden vuoron lähden hakemaan puhelintani, koska peli käy liian ahdistavaksi. Loppuillan vietän yksikseni toisessa huoneessa, kunnes peli on loppunut.

En ole useinkaan porukasta se, joka on eniten äänessä. Seuraan keskustelua aktiivisesti ja lähden mielelläni mukaan, kun minut johonkin pyydetään. Viihdyn seurassa ja saan sosiaalisista tilanteista energiaa. Mutta se, että olen porukan bilehile ja aina menossa joka ikisiin kissanristiäisiin, ei tarkoita, että haluaisin huutaa muiden kanssa kilpaa tai edes pelata hauskoja seurapelejä.

Yle Perjantain Huomionkipeät hallitsevat maailmaa -jaksossa 21.9. puhuttiin introverttien ja ekstroverttien eroista ja siitä, miksi meidän pitäisi olla sosiaalisia menestyäksemme. Ohjelmassa vieraillut työpsykologi Annukka Tervo painotti, että intro- ja ekstroverttiys liittyvät ainoastaan siihen, miten kukakin saa energiaa sosiaalisista tilanteista.

Introvertti viihtyy omissa oloissaan ja latautuu ollessaan yksin, ekstrovertti päinvastoin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että introvertillä olisi huonot sosiaaliset taidot tai ekstrovertillä hyvät. Eikä varsinkaan sitä, että ekstrovertti automaattisesti haluaisi olla jatkuvasti äänessä ja tuoda itseään esille.

Minä olen selkeästi ekstrovertti, enkä viihdy pahemmin yksin. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että minun tulisi osallistua aktiivisesti joka ikiseen seurapeliin ja leikkiin. Usein ihmetellään, miksi olen vain hiljaa, kun olemme porukalla ja muut keskustelevat aktiivisesti. Paljon kysytään myös, onko kaikki hyvin ja mitä mietin.

Useimmiten kaikki on hyvin, enkä mieti oikeastaan mitään erityistä. Olen hitaasti lämpiävä ihminen, ja luottamukseni täytyy ansaita ennen kuin annan itsestäni yhtään enempää.

Mukavaa, että kaverit kysyvät ja pyytävät mukaan, mutta ei on silti ei. Inttäminen ei auta yhtään. Päinvastoin, se tekee tilanteesta epämukavan ja vain pahentaa sitä. Minulla on syyni olla pelaamatta. Muiden pitää vain hyväksyä se ja antaa minun nauttia heidän seurastaan omalla tavallani.