Radio Moreenin sähkeet 3.10.2018 klo 15

Eduskunta on hyväksynyt täysistunnossa tiedustelulain muutoksen kiireellisenä. Viestisalaisuutta koskevan perustuslain muutoksen puolesta äänestä lähes 180 kansanedustajaa. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä vastusti muutosta. Nopeutettu perustuslain muutos vaati tuekseen viiden kuudesosan äänienemmistön eduskunnasta. Kiireelliseksi julistaminen tarkoittaa, että uudet tiedustelulait voidaan säätää vielä tällä vaalikaudella.

***

Tampereella jää tänäänkin useita bussivuoroja ajamatta ylityö- ja vuoronvaihtokiellon vuoksi.  Kielto vaikuttaa erityisesti linjoihin 5, 24, 32 ja 38. Lista perutuista vuoroista on Tampereen joukkoliikenteen sivuilla. Useat ammattiliitot järjestävät tänään vuorokauden mittaisen poliittisen lakon. Liitot vastustavat hallituksen valmistelemaa irtisanomissuojan muutosta. Joukkoliikenteessä ei lakkoilla tänään, mutta JHL:n alaisilla kuljettajilla on ylityökielto voimassa.

***

Tamperelaisella koululla oli eilen paikalla vartija, kertoo Iltalehti.  Koulu sai vihaista palautetta sen jälkeen, kun kansanedustaja Laura Huhtasaari julkaisi kuvan oppilaiden tekemästä kantaaottavasta julisteesta sunnuntaina Twitterissä. Huhtasaari kritisoi sitä, että opettajat kannustavat vihaan poliitikkoja kohtaan. Koulun rehtorin mukaan vartija oli paikalla kaupungin ohjeistuksesta. Rehtori kertoo Iltalehdelle, että tiistai sujui koululla rauhallisesti.

***

Tämänvuotinen kemian Nobel-palkinto jaetaan kolmen tutkijan kesken. Palkinnon saavat yhdysvaltalaiset Frances H. Arnold ja George P. Smith sekä brittiläinen Gregory P. Winter. He ovat tutkineet evoluution periaatteiden valjastamista proteiinien kehittämiseen. Tutkimustuloksista on hyötyä muun muassa biopolttoaineiden ja lääkkeiden valmistamisessa. Nobelin palkinto on arvoltaan lähes 900 000 euroa.

***

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin epäillään osallistuneen verohuijaukseen. New York Timesin mukaan Trumpin vanhemmat siirsivät lapsilleen varoja yli miljardin dollarin edestä. Summasta olisi pitänyt maksaa lahjaveroa ainakin 550 miljoonaa, josta Trumpit maksoivat alle kymmenesosan. Lehden mukaan veroja välteltiin muun muassa peiteyritysten avulla. Presidentti on kiistänyt lakimiehensä välityksellä kaikki väitteet. New Yorkin osavaltion verovirasto harkitsee tutkinnan aloittamista.