Mielenosoituksessa muunsukupuolinen transaktivisti Eeli Kytömäki kuvaili transpolia portinvartijaksi, jolla on valta päättää, kuka on tarpeeksi trans saadakseen hoitoja.
Transpoliklinikat kiristivät hoitolinjaustaan elokuussa. Nyt sukupuolta korjaaviin hormoni- ja leikkaushoitoihin voi saada lähetteen vain, jos kokee olevansa mies tai nainen, mutta transpolin mielivaltaisten ja monimutkaisten käytäntöjen vuoksi hoidot eivät ole itsestäänselvyys kenellekään.
Hoitolinjauksen vuoksi on mahdollista, että muunsukupuoliset joutuvat valehtelemaan olevansa transmiehiä- tai naisia saadakseen tarvitsemiaan hoitoja.
Sairaalat haluavat yhtenäiset linjaukset muuan muassa siitä, ovatko muunsukupuolisten leikkaushoidot verrattavissa kauneuskirurgiaan.
Näiden vertailu tuntuu järjettömältä, sillä kehodysforia voi aiheuttaa merkittävää haittaa transihmisten hyvinvoinnille. Miksi naiseksi ja mieheksi itsensä kokevat saavat hoitoja, mutta näiden lokeroiden ulkopuolelle asettuvien hoidon tarve kyseenalaistetaan?
Sukupuolta korjaavia hoitoja ei tehdä esteettisistä syistä, vaan ne ovat osa itsemääräämisoikeutta ja sukupuoli-identiteetin vahvistamista.
Millaiset ovat transpoliklinikoiden uudet hoitolinjaukset? Lue uutinen täältä.