Shetlanninlammaskoira Sepolla on Facebookissa reilu 13 000 seuraajaa, Instagramissa 3000 ja Twitterissä 14 500. Tilien takana on Sepon omistaja Petteri Poukka. Hän aloitti harrastuksen Sepon Facebook-tilillä vuonna 2012. Ensin hän oli koiransa ainoa seuraaja.
– Sepon tili lähti siitä, kun ajattelin ystävieni kyllästyvän jatkuviin Seppo-päivityksiin omalla tililläni, Poukka sanoo.
Eläintilien suosion syy on viestinnän dosentti Janne Matikaisen mukaan yksinkertainen: päivitykset ovat mukavia ja hauskoja.
– Suositun tilin takana on usein söpö ja kiva koira sekä taitavasti kirjoittava omistaja.
Eläinten sometilit ovat suosittuja myös sen takia, että eläimet vetoavat ihmisen tunteisiin. Hellyttävää eläintä haluaisi rapsuttaa ja hoitaa. Matikaisen mukaan samasta syystä kuvat eläimistä ovat ihmiselle miellyttäviä.
Koirien inhimillistämisellä on kulttuurissamme pitkät perinteet. Puhuvia koiria on esiintynyt tv-sarjoissa ja elokuvissa jo pitkään.
– Nyt sosiaalinen media on tuonut tämän mahdollisuuden jokaiselle koiran omistajalle.
Videoilla levitetään väärinymmärryksiä
Animalian eläinsuojeluasiantuntija Laura Uotila kertoo, että sosiaalisessa mediassa tapahtuu myös ylilyöntejä. Vaikka suomalaisia epäasiallisia videoita näkyy vähän, leviävät ulkomaiset videot myös meille.
– Somessa näkee videoita, joissa koiran esitetään tuntevan häpeää tai syyllisyyttä. Ne ovat kuitenkin sellaisia tunteita, joihin koira ei pysty. On ongelmallista, jos koiran käytös tulkitaan väärin.
Myös eläinten ja ihmisten suhteita tutkinut yhteiskuntatieteiden tohtori Kreeta Ranki kertoo inhimillistämisen olevan haitallista silloin, kun koiran luonnollinen käytös nähdään ongelmaksi.
– On ongelmallista, jos innoissaan haukkuvaa koiraa rangaistaan, koska ajatellaan sen olevan liian äänekäs ja ihmistä häiritsevä.
Laura Uotila muistuttaa, että sosiaalisessa mediassa katsoja voi pitää jotain videota hauskana, vaikka todellisuudessa koiran käytös voi johtua kivusta tai pelosta.
– Videota jaetaan viihdyttävinä, vaikka eläin tosiasiassa kärsii. Tähän kategoriaan kuuluvat myös ”söpöt” videot kuorsaavista koirista, joilla on oikeasti vain vaikea hengittää, Uotila sanoo.
Oma koira on helppo inhimillistää
Uotilan mukaan inhimillistämisen kohde on useimmiten koira, mutta se voi olla myös jokin muu eläin, kuten kissa.
– Kuvittelemme helposti koirien olevan liiankin ihmisen kaltaisia. Koirat myös taipuvat ihmisen tahtoon helpoiten.
Kreeta Rangin mukaan Suomessa asiat ovat kuitenkin suhteellisen hyvin. Koirien annetaan olla koiria.
Sepon tilillä on paljon kuvia Sepon ja Poukan metsälenkeiltä tai uimareissuilta. Yhdessä kuvassa Seppo on kuvatekstin mukaan toimistolla paiskimassa hommia, toisessa postauksessa taas komeilee Sepon uusi käyntikorttikuva.
Poukka ei ole miettinyt Sepon somettamista inhimillistämisenä. Hän sanoo pitävänsä huolen, että Sepon elämä on tavallista koiran elämää. Silti Poukka kuitenkin kutsuu Seppoa lapsekseen.
– En ole ikinä asettanut tälle hommalle mitään tavoitteita tai suunnitelmia. Kuvaan vain isän ja pojan perusarkea, Poukka sanoo.
Miksi eläinten somet eivät ole ongelmattomia. Lue Moreenimedian pääkirjoitus täältä.