Juha Ilmari Laine animaatiotyyppiensä seurassa. Kuva ja piirrokset: Juha Ilmari Laine, Kuvankäsittely: Ronja Koskinen

Juha Ilmari Laine tekee Instagramiin animaatioita Kansanradiosta – “Luulin, että videoilleni nauraisi lähinnä minä itse”

Kansan kasvot -Instagram-tilin animaatioiden äänet on otettu Ylen Kansanradion lähetyksistä.

Ahkera Instagramin selaaja on saattanut törmätä hupaisiin animaatioihin, joissa veikeästi piirretyt ihmishahmot höpöttävät omituisia juttuja. Kalju herra ehdottaa erikoista keinoa ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi ja keltapaitainen nainen kertoo, kuinka salaattipenkissä on tapahtunut mystillinen rikos.

Kyseessä on Kansan kasvot -tili, jonka videoiden ääniraidat ovat tavallisten ihmisten Yle Suomen Kansanradioon soittamia puheluita.

Höpöttävien hahmojen takaa löytyy helsinkiläinen mainosalalla työskentelevä Juha Ilmari Laine, 32. Kansan kasvot on hänen harrastusprojektinsa. Tilillä on jo yli 5000 seuraajaa ja määrä kasvaa koko ajan.  Suosio on yllättänyt Laineen.

­– Omat projektit ovat aina sellaisia huutoja pimeyteen. Luulin, että videoilleni nauraisi lähinnä minä itse ja ehkä joku kavereistani.

https://www.instagram.com/p/BmuxKT6gcMf/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Ääninauhojen käyttö rikkoo tekijänoikeutta

Laine ei kysynyt projektia aloittaessaan lupaa ääninauhojen käyttöön Yleisradiolta. Kun ihmiset alkoivat löytää tilin, hän kuitenkin koki velvollisuudekseen ottaa yhteyttä Yleen. Laine kertoo Kansanradion suhtautuneen projektiin suopeudella, vaikka nauhojen luvaton käyttö loukkaa tekijänoikeuksia.

Kansanradion toinen toimittaja Jaana Selin vahvistaa tämän.

– Tili elää nyt omaa elämäänsä. Niin kauan kun se pysyy ei-kaupallisena fanitoimintana, se on meille ok.

Selin on katsonut Laineen tekemiä animaatioita ja kertoo pitävänsä niitä hauskoina. Hän sanoo arvostavansa taiteellista panostusta. Selinin mielestä Kansanradio ei kuitenkaan tarvitse kasvoja.

– Radio luo lähetykseen soittajista illuusion kuuntelijoille, kun ei tiedetä miltä ihminen näyttää. Ohjelmamme vahvuus saattaa olla juuri tässä ihanassa illuusiossa.

https://www.instagram.com/p/Bm-SwadH44t/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Hauskat soitot löytyvät itsestään

Selin korostaa, että Kansan kasvot on vain pintaraapaisu Kansanradiosta. Hänen mukaansa suurin osa Instagramiin päätyneistä äänipätkistä on otettu ohjelman Uudenvuoden cocktail! -juhlalähetyksistä, jotka on tarkoituksella tehty hieman hauskoiksi.

Kansanradiossa puhutaan myös vakavista aiheista, kuten yksinäisyydestä, omaishoidosta ja ahdistuksesta. Laine kertoo haluavansa tehdä videoita vain humoristisista soitoista.

– Rajaan 99 prosenttia lähetysten sisällöstä pois. Siellä on sellaisia juttuja, jotka eivät sopisi kevyeen käsittelyyn.

Lainetta kiehtoo arkiset ja näennäisesti pienet asiat ja tapahtumat. Hän ei etsimällä etsi Kansanradiosta hauskoja kohtia, vaan kuuntelee lähetystä esimerkiksi Playstationilla pelatessaan. Kun jokin soitto kaappaa Laineen huomion, hän tekee siitä animaation.

FAKTA

Kansanradio

  • Ylen ohjelmistossa jo vuodesta 1979.
  • Lähetykset koostuvat tavallisten ihmisten puheluista, sähköposteista, kirjeistä ja puhelinvastaajaan jätetyistä viesteistä.
  • Ohjelmaa toimittavat Jaana Selin ja Olli Haapakangas.
  • Yle Radio Suomessa sunnuntaisin klo 12.06.
  • Jaksot kuunneltavissa myös Areenassa.

Nuoret samaistuvat vanhoihin soittajiin

Kansanradioon soittavat ihmiset ovat pääosin vanhempaa kansaa, mutta nuorempi yleisö tuntuu samaistuvan videoissa kuvattuihin soittajiin. Laineen mukaan videoita kommentoidaan usein sanoilla “tämä on aivan kuin minä”.

Laineen mielestä ihmiset ottavat itsensä aivan liian vakavasti, kun päivittäin täytyy puristua työrooliin tai muihin sosiaalisiin rooleihin. Hänen mukaansa animoiduille sattumuksille nauraminen auttaa nauramaan myös itselle.

­– Johonkin niin hassuun kuin Kalevala-rockiin samaistuminen muistuttaa, että kyllä me kaikki olemme itseasiassa aika pöhköjä.

https://www.instagram.com/p/BoGVE-ong97/?utm_source=ig_web_button_share_sheet