Radio Moreenin sähkeet 11.10.2018 kello 16

Keskimääräiset odotusajat sairaanhoitopiirien toimipisteisiin vaihtelevat suuresti. Asia ilmenee terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastosta. Pirkanmaalla odotusaika on neljänneksi lyhin. Lääkäriin pääsee keskimäärin 36 päivää hoitoon hakeutumisen jälkeen, kun valtakunnallisesti keskimääräinen odotusaika on 1-2 kuukautta. Nopeimmin hoitoon pääsee Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirissä, jossa kiireetöntä hoitoonpääsyä joutuu odottamaan keskimäärin 23 päivää. Pisimpään joutuu odottamaan Etelä-Savossa, missä hoitoonpääsyajan mediaani on yli 70 päivää.

***

Yhdysvaltain ja Aasian pörssikurssien lasku on näkynyt tänään myös Suomessa. Kaupankäynnin alettua aamulla pörssikurssi oli 1,9 prosentin laskussa. Euroopan pörssikurssit laskivat alimmilleen puoleentoista vuoteen. Laskun syynä ovat muun muassa Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota ja yleinen korkojen nousu. Eniten kurssit laskivat teknologiateollisuuden yhtiöissä. Suurin osa Helsingin pörssin 25 vaihdetuimmasta osakkeesta on laskussa.

***

Yksityinen norjalaisyritys NRC Group on ostanut VR:n tytäryhtiö VR Trackin. Yrityskauppojen myötä syntyy Pohjoismaiden suurin rautatieverkostoon keskittynyt yritys. Yhdistyminen ei yhtiön mukaan vaikuta suoraan Suomen rautatieliikenteeseen. Norjalaisyhtiön vuosittainen liikevaihto on yli 600 miljoonaa ja kaupan arvo yli 200 miljoonaa euroa.

***

Tänään vietetään kansainvälistä Tyttöjen päivää. Päivän tarkoitus on muistuttaa ihmisiä syrjinnästä, jota tytöt kohtaavat sukupuolensa takia ympäri maailman. Lastenoikeusjärjestö Plan kehottaa ihmisiä osallistumaan päivään kommentoimalla asiaa sosiaalisessa mediassa sekä osallistumalla keräyksiin ja tapahtumiin. Päivän virallinen tunniste somessa on #tyttöjenpuolella. Tampereella päivää juhlistetaan valaisemalla tunnetut maamerkit, kuten Näsinneula ja Hotelli Torni, vaaleanpunaiseksi.

***

Ensimmäinen Tampere Smart City Week järjestetään tällä viikolla Tampereella. Viidestätoista itsenäisestä tapahtumasta koostuva älyviikko on osa kaupungin Smart Tampere -ohjelmaa. Huomisen päätöspäivän tapahtumat järjestetään Tampere-talolla sekä Kulttuuritalo Laikussa. Moreenimedia kävi seuraamassa, mikä älyviikolla puhuttaa. Reportaasi luettavissa Moreenimedian nettisivuilta.