Radio Moreenin sähkeet 12.10.2018 kello 16

Pirkanmaan pelastuslaitoksella on eniten hälytystehtäviä koko Suomessa. Viimeisen kuuden vuoden aikana tehtävien määrä on ollut yli 10 000. Syy tehtävien suureen määrään on sairaanhoitopiirin avuntarve ensihoidossa. Pelastuslaitoksella on enemmän ensivastetehtäviä kuin muualla Suomessa. Ensivasteessa potilas saa onnettomuuspaikalla kiireellistä hoitoa. Pelastuslaitosta työllistävät eniten liikenneonnettomuudet, automaattiset paloilmoitukset ja ensivastetehtävät.

***

Pirkanmaan kansanedustajat ovat jättäneet kirjallisen kysymyksen Sorin Sirkuksen valtionrahoituksesta. Viime vuonna uudistetun nuorisolain myötä tuki sirkuksille on vähentynyt. Sorin Sirkuksen saama valtionrahoitus oli 75 000 euroa pienempi tänä vuonna. Kansanedustajat kysyvät, kuinka hallitus aikoo jatkossakin toteuttaa nuorisotyön tukemista, kertoo Kokoomuksen Arto Satonen.

***

Suomessa Hesburger ja Burger King ovat poistaneet tänä vuonna muovipillit maustepisteiltä. Burger King on poistanut myös muovikannet asiakassaleista. Muovipillin tai kannen saa palvelutiskiltä pyytämällä. Ketju on ilmoittanut kyseisten muovituotteiden käytön puolittuneen muutoksen jälkeen. Muutos juontaa Euroopan komission kehotukseen vähentää kertakäyttöisten muovituotteiden kulutusta.

***

Tänään on viimeinen päivä ottaa kantaa siihen, pitäisikö Suomen siirtyä pysyvästi kesä- vai talviaikaan. Mielipiteensä voi ilmaista otakantaa.fi-palvelussa tämän vuorokauden loppuun saakka. Eiliseen mennessä kyselyyn oli tullut jo yli puoli miljoonaa vastausta.

EU-komissio on ehdottanut, että kellojen siirtelystä luovutaan ensi vuonna. Jokainen jäsenmaa saa valita aikavyöhykkeensä itse. Verkkokyselyn tuloksia hyödynnetään, kun Suomi valmistelee kantaansa EU:n esitykseen. Lopullisen päätöksen asiasta tekee eduskunta.

***

Tallinnassa tänään pelattavaan Suomen ja Viron väliseen jalkapallo-otteluun odotetaan tuhansia suomalaiskannattajia. Arvioiden mukaan suomalaisia on paikan päällä noin 3 000. Ottelu alkaa varttia vaille kymmenen.

Suomi on aloittanut Kansojen liigan kahdella voitolla. Sarjasta on mahdollista päästä vuoden 2020 EM-kisoihin.

Suomen pelit jatkuvat Viro-ottelun jälkeen maanantaina Tampereella. Ratinan stadionilla vastaan asettuu Kreikka.