Miesten tila Mattila muutti alkuvuodesta 2018 Laukontorilta Amuriin.

”Itsestään ei tarvitse kertoa etunimeään enempää” – Miesten tila korostaa moninaista miehisyyttä

Miesten tila Mattila tarjoaa miehille monenlaista ohjelmaa kuten lautapelejä ja metsäretkiä. Kuukausittaisissa teemailloissa pyritään avaamaan miehenä olemista. Setlementti Tampere ry:n ylläpitämään tilaan ovat tervetulleita kaikki miehet ja mieheksi itsensä tuntevat.

Setlementti Tampere ry:n ylläpitämä miesten tila Mattila on avoin kohtaamispaikka kaikille miehille. Mattilan työnjohtaja Jukka Tukia sanoo, että aikaisemmin miestoimintaan on liitetty ajatus siitä, että miehellä on jokin ongelma, kuten alkoholismi tai ero, jota lähdetään ratkomaan. Idea Mattilasta lähti pohdinnasta, voitaisiinko saada aikaiseksi hyvää miestoimintaa ilman ratkaistavaa ongelmaa. Mattilan rakentaminen aloitettiin vuonna 2011.

̶  Alussa oli hankala saada kävijöitä. Luulimme, että miehet kiinnostuisivat toimintaryhmistä, mutta suurempi kysyntä olikin vapaalle ajanvietolle miesporukalla. Pikkuhiljaa toiminta on kasvanut ja erilaisia toimintaryhmiä on nyt useampia, Tukia kertoo.

Tamperelainen Ari Laitinen on yksi Mattilan aktiivikävijöistä. Laitinen kertoo, että muutettuaan Helsingistä Tampereelle hänellä ei juuri ollut ystäviä. Mattilasta Laitinen on saanut mielekästä tekemistä.

̶  Näin lehdessä ilmoituksen miesten klubista, tulin käymään ja täällä oli hyvä vastaanotto. Ensimmäisellä kerralla ohjelmassa oli pelkkää kahvittelua, mutta jo seuraavana päivänä pelasimme salibandya.

Miesten tilan ohjelma vaihtuu viikoittain ja lähtee aina kävijöiden omista toiveista. Toiminta voi olla esimerkiksi erilaisten pelien pelaamista, puukkojen tekemistä tai pidempi retki esimerkiksi veneellä tai metsässä. Ovet ovat auki joka arkipäivä.

Miehenä olemista ei voi ajatella kapea-alaisesti

Ylen esittämässä Docventures-ohjelmassa 18. syyskuuta nähty dokumenttielokuva aloitti keskustelun miesten tunteista. Keskusteluun havahduttiin myös Tampereella. Mattilassa järjestetään kerran kuussa keskustelutilaisuus, jossa pyritään pääsemään syvemmällä miesten sisimpään. Lokakuussa teemana oli miesten herkkyys. Jukka Tukia kertoo, että teemailta houkutteli paikalle myös uusia kävijöitä.

̶  Teemailloissa yritetään avata arkoja aiheita ja pohtia sitä, mitä me miehet niistä ajattelemme. Tämä herkkyyskeskustelu osui tähän erinomaisesti. Aikaisemmin olemme puhuneet muun muassa työnteosta, seksistä ja rahasta.

Myös Ari Laitinen on sitä mieltä, että keskustelu miesten herkkyydestä on paikallaan.

̶  Oma kotikasvatus on ollut sellaista, ettei tunteita ole voinut näyttää. Olen matkan varrella oppinut, että tunteistakin voi puhua.

Tukia korostaa sitä, että Mattilaan ovat tervetulleita kaikenlaiset miehet ja mieheksi itsensä tuntevat. Itsestään ei tarvitse välttämättä kertoa kuin etunimi. Tärkeintä on hyvä yhdessäolon meininki.