Tunnelukot ovat todellinen hitti psykologiassa, mutta eivät syyttä. Lukuiset ihmiset ovat hyötyneet tunteidensa käsittelystä.

Tunnelukot ovat tutustumismatka itseen – ”Elämäni on nykyään paljon helpompaa”

Anni Korhosen elämä muuttui, kun hän perehtyi tunnelukkoihin. Aiemmin oudoilta tuntuneet ajatukset saivat loogisen selityksen ja alkoi matka kohti itsensä ja tunteidensa hyväksymistä.

Meillä kaikilla on tunnelukkoja. Ne vaikuttavat toimintaamme jokaisella elämän osa-alueella ihmissuhteista unelmien tavoitteluun. Lukossa olevat tunteet voivat saada myös ahdistumaan, pelkäämään ja tuntemaan syyllisyyttä. Tunteitaan voi kuitenkin oppia ymmärtämään, ja hankalatkin lukot pystyy murtamaan, jos on valmis näkemään vaivaa.

Kimmo Takasen kirja Tunne lukkosi on noussut valtavaan suosioon. Kirja on kattava tunnelukkojen perusteos, joka auttaa alkuun tunteiden käsittelyn kanssa. Tunne lukkosi oli myös 25-vuotiaalle Anni Korhoselle ensimmäinen askel tunnelukkojen maailmaan.

– Todella moni ystäväni oli lukenut kyseisen kirjan, ja se sai minutkin kiinnostumaan. Yritin ensin käydä kirjastosta lainaamassa kirjaa, mutta varausjono oli melkoinen, joten päädyin ostamaan sen, muistelee Korhonen.

Anni Korhonen, 25, alkoi ymmärtää itseään tunnelukkoihin tutustumisen myötä. kuva: Christa Könönen

Takanen kuvaa kirjassaan tunnelukkojen olevan lapsuudessa ja nuoruudessa opittuja tapoja reagoida, kokea, tuntea, ajatella ja käyttäytyä. Tunne lukkosi sisältää myös useita testejä, joiden avulla pääsee käsiksi omiin lukkoihinsa. Korhonen oli ennen tunnelukkoihin tutustumista jo useita vuosia työstänyt ajatuksiaan ja etsinyt selityksiä toiminnalleen. Vasta tunnelukot yhdistivät kaikki hänen kokemuksensa loogiseksi kokonaisuudeksi.

– Tunne lukkosi -kirjan lukemisen ja muutenkin tunnelukkoihin perehtymisen myötä olin todella helpottunut. Toisaalta kokemus oli myös hämmentävä. Se kirja selitti alusta alkaen kaiken: syyt siihen, miksi tunnen tietyllä tavalla; mistä tunnelukkoni ovat syntyneet, ja mistä ne aktivoituvat.

Hyväksymisen kautta tunnelukkojen murtamiseen

Korhoselle on aina ollut vaikeaa poistua omalta mukavuusalueeltaan. Myös tilanteet, joissa omia tuotoksia pitäisi tuoda esille, ovat tuntuneet epämukavilta. Selitys löytyi epäonnistumisen tunnelukosta.

– Kerran pyysin esimerkiksi kaveriani auttamaan minua eräässä työhakemuksessa. En kuitenkaan suostunut näyttämään hänelle, mitä olin kirjoittanut. Se tuntui todella tyhmältä, mutta samaan aikaan reaktioni oli niin vahva ”ei missään nimessä”, että teksti jäi näyttämättä.

Tunnelukkojen murtaminen vaatii itsetutkiskelua ja omien kokemusten prosessointia.

Tunne lukkosi -kirjan avulla Korhonen alkoi kyseenalaistaa ajattelumallejaan. Tunnelukot ovatkin murtuneet hitaasti, mutta varmasti. Seuraavan kerran kun Korhonen päätyi tilanteeseen, jossa hän kaipasi neuvoa työhakemukseensa, hän päätti vain kohdata pelkonsa. Kokemus oli pelottava, ja Korhosen oli pakko päästä eri huoneeseen sillä aikaa, kun hänen aikaansaannostaan luettiin. Loppujen lopuksi hän koki kuitenkin todella voimakkaan onnistumisen tunteen.

Nykyään Korhosen on paljon helpompi olla: hän kuvailee elämäänsä seesteisemmäksi ja tasapainoisemmaksi kuin ennen. Korhonen kannustaakin kaikkia itsetutkiskeluun.

– Tunteet eivät välttämättä konkreettisesti häiritse elämää. Silti voit toistaa tiettyjä käyttäytymiskaavoja vain, koska olet oppinut niihin. Kun ymmärrät omat tarpeesi, pystyt tekemään töitä sen eteen, että ne tyydyttyvät elämässäsi nyt ja jatkossakin.