Lauri Oravirta perusti Sammakka-Pop vinyylilevyliikkeen yhdessä veljensä Ollin kanssa vuonna 2014

Vinyylilevyjä myydään nykyään enemmän kuin CD-levyjä – ”Siihen kuuluu hyvin vahva keräilyaspekti”

Fyysisten musiikki tallenteiden myynti on laskenut huomattavasti uusien striimauspalveluiden tultua markkinoille. Enää ei osteta CD-levyjä vaan musiikkia toistetaan esimerkiksi Spotifyn kautta. Vinyylilevyjen myynti on kuitenkin ollut viime aikoina kasvussa. Syitä tähän ovat muun muassa levyn analogisuus ja kansitaide.

Vinyylilevyt ovat nousseet uudestaan puheenaiheeksi. Ne ovat ohittaneet myynnissä nykyaikaisemmat CD-levyt siitä huolimatta, että fyysisten tallenteiden myynti on laskussa. Sammakka-Popin toisen perustajan Lauri Oravirran mukaan ilmiöön liittyy vahvasti vinyylilevyjen keräily, sillä vinyylilevyjen kuunteleminen ei ole kaupallinen kuluttajaformaatti.

– Se ei ole välttämättä sitä, että haetaan jotain tosi rankkoja erikoispainoksia tai ollaan jonkin tietyn vinyylin perässä ja valmiita maksamaan levystä älyttömiä summia. Pointti on siinä, että halutaan se fyysinen äänite hyllyyn ja että levykokoelma näyttää kuuntelijalta itseltään.

Vinyylilevyn analogisuus on erikoisuus verrattuna CD-levyyn. Tallennemuotona se on vanhakantainen, eikä siinä käytetty tekniikka ole muuttunut merkittävästi vuosien aikana. Oravirta kertoo, että vinyylilevynkeräilijöistä moni harrastaa myös soittimien keräilyä. Levyn ääntä ja toistoa pystytään muokkaaman itselle sopivaksi vinyylisoittimien tuunaamisen kautta, mikä on monelle keräilijälle tärkeä ominaisuus.

– CD-soitimissakin on eroja, mutta CD:n ääni huomattavasti absoluuttisempi kuin vinyylilevyn ääni. Sitä pystyy muuttamaan äänirasialla, vahvistimella ja niitten yhdistelmillä lähes loputtomasti.

Vinyylilevyjen harrastaminen vaatii kärsivällisyyttä

Vinyylilevyt kiinnostavat monia uusia keräilijöitä erikoisuutensa vuoksi. Oravirta kertoo, että Sammakka-Popissa kävi ihmisiä, jotka olivat aluksi kiinnostuneet keräilystä, mutta muutaman vuoden päästä tulivat takaisin myymään kokoelmansa pois.

– He totesivat sen, että vinyylilevyjen harrastamiseen kuuluu laitteiston ylläpitäminen ja fyysisten tallenteiden kerääminen. Se vie rahaa. Lisäksi moni turhautuu siihen, että jos on joku tietty levy mitä haluaa ja sitä ei meinaa saada. Koska striimauspalvelun kautta saatavuus on niin paljon helpompaa niin turhaudutaan levyjen metsästykseen, mikä vie mielenkiintoa harrastuksesta.

Oravirralta löytyy vinkkejä myös vasta aloitteleville vinyylilevyjen keräilijöille. Uutena ostetut halvat soittimet voivat lopulta olla huono valinta.

– Huono soitin on huono käyttää. Se tappaa helposti harrastuksen, kuulostaa huonolta ja useimmiten uudet ja halvat soittimet ovat myös rumia. Lisäksi pahimmissa markettisoittimissa, jotka ovat tulleet markkinoille, on sellainen ikävä piirre, että ne pilaavat levyjä. Eli jos ostat soittimen, osta laadukas tai osta käytetty.