Antti Haapala keikallaan. Kuvaaja: Miika Storm / Studio Pasila

Huumorin raja on veteen piirretty viiva, jonka määrittely on usein poliittista – koomikolle raja löytyy selkeämmin

Sosiaalinen media, #metoo ja poliittinen korrektius ovat viime vuosina aiheuttaneet murrosta huumorin saralla. Tamperelainen koomikko Antti Haapala kokee muutosten vievän huumoria kuitenkin lähinnä parempaan suuntaan.

Ammattikoulusta valmistuttuaan tamperelainen Antti Haapala tuskin odotti kirjoittavansa vitsejä työkseen reilun kymmenen vuoden päästä. Alunperin koomikon uralle ystävänsä yllyttämänä Haapala kertoo tehneensä uraa komiikan parissa nyt reilut seitsemän vuotta.

– Muistaakseni joku on joskus sanonut, että itseään voi kutsua ammattikoomikoksi sitten, kun sitä on tehnyt seitsemän vuotta. Mutta en kyllä itse koe olevani vielä läheskään valmis.

Vuosien kuluessa työn kirjo on kuitenkin kasvanut, ja Haapala tekeekin lavakomiikan ohella myös käsikirjoittamista sekä podcastia. Koomikkona toimimisen hän silti edelleen mieltää pääasialliseksi ammatikseen.

Vaikka poliittisen korrektiuden tapetille uudelleen nostamisen myötä huumori on nykyään suurennuslasin alla, ei Haapala ole kokenut itse koskaan joutuvansa syynin alle. Koomikko kuvaileekin omaa lavamateriaaliaan ”feel good -kamaksi”, sillä hänen huumorinsa harvemmin käsittelee poliittisia tai rankkoja aiheita – tarkoituksena on vain saada yleisö nauramaan.

Tamperelainen Stand Up -koomikko Antti Haapala vieraili Radio Moreenin Minun Radio -ohjelmassa 1. lokakuuta 2018 kertomassa omia näkemyksiään huumorin nykytyilanteesta.