Vammaiskortilla voi helposti osoittaa avuntarpeensa – “Aiemmin on joutunut selittelemään asiakaspalvelutilanteissa”

Vapaaehtoinen ja kymmenen euron hintainen Vammaiskortti on kehitetty vammaisten ihmisten toivomuksesta. Se on tarkoitettu yhdenmukaiseksi keinoksi avuntarpeen todistamiseen. Moreenimedia kysyi Vammaiskortti tutuksi -tapahtumassa kortin käyttäjiltä, mitä mieltä he ovat sen toimivuudesta.

Moni vammainen ihminen haluaa elää aktiivista ja normaalia elämää. Aina tämä ei kuitenkaan ole helppoa, jos erityistarpeita ei ymmärretä.

Suomessa otettiin kesäkuussa 2018 käyttöön vapaaehtoinen EU:n Vammaiskortti, joka pyrkii helpottamaan vammaisten ihmisten toimimista erilaisissa asiakaspalvelutilanteissa. Kortin avulla voi todistaa, että sen kantaja tarvitsee lisäapua tai -tukea, kuten avustajan tai pääsyn esteettömiin tiloihin.

Sanna Kekin 6-vuotiaalla pojalla oli ennen Vammaiskortin käyttöönottoa vaikeuksia saada avuntarpeensa todistettua esimerkiksi joissakin asiakaspalvelutilanteissa. Vammaiskortin avulla todistaminen on kuitenkin helpottunut huomattavasti.

– Meidän poikamme kohdalla se on erityisen iso juttu, koska tuen tarve ei näy ulospäin. On ollut ikävää, kun aiemmin on joutunut selittelemään.