Nelli Peltosen kolumni: Koe, näe ja saastuta

Pari viikkoa sitten päädyin tekemään Sitran elämäntapatestin, jonka avulla on mahdollista laskea oma hiilijalanjälkensä. Olin vakuuttunut siitä, että hiilijalanjälkeni ei ole kovin iso. En aja autolla, suosin kasvisruokaa ja shoppailen paljon kirpputoreilla. Tulos pääsi kuitenkin hieman yllättämään. Hiilijalanjälkeni oli reilusti yli keskiverron.

Tähän olivat syynä pitkät lentoni esimerkiksi Thaimaahan ja New Yorkiin kuluneen vuoden aikana. Tämän lisäksi suunnittelin matkaa Balille, joka tietäisi taas pitkää ja saastuttavaa lentomatkaa. Ilmastoahdistus iski. Voinko todella jättää huomiotta ilmastomme hyvinvoinnin matkustamisen tuomien elämysten vuoksi?

Alkuvuodesta vietin ihanan loman Thaimaassa. Aurinkoa, lämpöä ja eksoottisia rantoja. Samalla katselin, kuinka pitkähäntäveneiden ankkurit riipivät koralleja meren pohjasta niiden tuodessa turisteja Maya Bay -rannalle. Illalla rantabileissä oli välkkyviä baareja, tanssivia ihmisiä ja upeita tuliesityksiä. Aamuisella kävelyllä samaisella rannalla lojui roskia ja vesi oli likaisen rusehtavaa.

”Koe ja näe upea trooppinen rantalomakohde”, matkatoimistojen sivut mainostavat eksoottisten kuvien kera. Monet kuitenkin epäröivät. Ihmiset ovat nykyään tietoisempia matkustamisen aiheuttamista päästöistä ja turismin aiheuttamista kuormituksista matkakohteiden luonnolle.

Epäröinnistä huolimatta kaukomatkoja varataan yhä paljon. Eihän tilaisuutta voi heittää hukkaan, kun lennotkin ovat halpoja. Instagramiinkin saisi varmasti aivan mahtavia lomakuvia. Olisihan se nyt siistiä olla huoleton maailmankansalainen ja matkailla Aasian paratiisisaarilla ja Afrikan savanneilla.

Mutta ollaanko once in a lifetime -kokemuksista valmiita luopumaan ilmaston ja luonnon hyvinvoinnin vuoksi?

Onneksi on olemassa keinoja, joilla voi matkailla kestävämmin. Monien lyhyiden matkojen sijaan yhdellä pitkällä reissulla voi saada ihan tarpeeksi upeita elämyksiä. Tällaisella matkailun vähentämisellä voi pienentää hiilijalanjälkeään jopa 14 prosenttia. Matkalla on myös hyvä pitää mielessä kestävän matkailun periaatteet ja kunnioittaa alueen luontoa.

Eivätkä elämykset aina vaadi kauas matkaamista. Läheltäkin voi löytää uusia mahtavia elämyksiä, jos vain osaa etsiä.

Itse päätin jättää Balin matkan välistä. Sen sijaan lähden Lappiin nauttimaan kotimaamme kauniista luonnosta.