Radio Moreenin sähkeet 14.11.2018 kello 17

Viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilu laajenee. Opetus- ja kulttuuriministeriö avasi tänään kunnille haun ensi vuotta koskevaan kokeiluun. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan tavoitteena on, että yhä useampi lapsi pääsisi varhaiskasvatukseen. Kokeilun ensimmäinen vaihe alkoi elokuussa, ja siihen valittiin mukaan 19 kuntaa eri puolilta Suomea. Ensi vuoden kokeiluun voivat päästä sekä uudet hakijat että kokeilussa jo mukana olevat kunnat.

***

Tamperelainen lastenlääkäri, dosentti Kalle Kurppa on saanut vuoden 2018 Helena ja Niilo Hallmanin rahaston palkinnon. Lastentautien tutkimussäätiö jakaa palkinnon joka toinen vuosi suomalaiselle, kansainvälisesti ansioituneelle nuorelle tutkijalle. Kalle Kurppa on yksi Tampereen keliakiatutkijoista, jotka lääketieteen tutkimusta seuraava Expertscape-sivusto arvioi äskettäin yhdeksi maailman parhaista.

 ***

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on palkinnut tamperelaisen ohjelmistoyrityksen M-Filesin vuoden kasvuyrityksenä. Tiedonhallinnan ratkaisuihin keskittyvä yritys sai palkinnon, koska se on menestynyt kansainvälisillä markkinoilla ja luonut Suomen talouteen positiivista vaikutusta. Viimeisen viiden vuoden aikana yritys on kasvanut pienestä tamperelaisyrityksestä kansainväliseksi toimijaksi.

 ***

Britannian hallitus kertoo tänään, hyväksyykö se sopimusluonnoksen EU-erosta. EU:n ja Britannian neuvottelutiimit pääsivät aiemmin sopuun luonnoksesta, mutta sopimus tarvitsee vielä poliittisen hyväksynnän. Hallitus kokoontuu päättämään asiasta näillä hetkillä.

Brexit-neuvotteluja on käyty yli vuoden ajan, ja Britannian on määrä erota EU:sta maaliskuun loppuun mennessä. Britanniassa sekä työväenpuolue että konservatiivit ovat kritisoineet erosopimusta.

***

Syksyn ensimmäinen Metso Talk – tapahtuma järjestetään tänään Tampereen pääkirjasto Metsossa kello 18 alkaen. Tapahtumassa Tampereen yliopiston toimittajaopiskelijat haastattelevat professori Piia Jallinojaa ja hyönteiskokki Topi Kaireniusta aiheena Hyvä, paha ruoka. Tampereen kaupungikirjasto järjestää Metso Talkin yhteistyössä Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksen kanssa. Radio Moreeni lähettää Metso Talkin suorana.