Pirjo Uimonen käy Kangasalan torin lisäksi myös Valkeakoskella. Kangasalan toria hän kuvailee vilkkaaksi paikaksi, jossa käy paljon asiakkaita.

Kangasalan kaupunki kaavailee kauppahallia – toriyrittäjiä huolestuttavat tulevat vuokrat

Kangasalan keskustan torialue muuttuu valtavalla vauhdilla ja tulevan kauppahallirakennuksen suunnitelmat ovat jo pitkällä.

Rakennustyömaalta kantautuvat äänet täyttävät keskiviikkopäivään heräilevää Kangasalan keskustaa. Uimahallin laajennuksen ja uuden hotellin lisäksi torialuetta kehitetään uudenlaiseksi kauppa- ja kohtaamispaikaksi. Hankkeen keskeisin osa on kauppahallin suunnittelu ja rakentaminen.

Fakta

Kangasalan keskustauudistus

  • Torin rakentamisesta laadittiin yleissuunnitelma jo vuonna 2016.
  • Torin ympäristössä jo käynnistyneitä hankkeita ovat linja-autoaseman korttelin muutos, uimahallin laajennus ja hotelli.
  • Osana kauppahallin suunnittelua järjestettiin kysely asukkaille ja toimijoille. Se päättyi sunnuntaina.
  • Kauppahallin hankesuunnitelman on tarkoitus valmistua keväällä 2019.
  • Lähde: kangasalakeskustauudistus.fi

Kangasalan kaupungin kaavoitusarkkitehti Markku Lahtinen kuvailee keskusta-alueen muuttuvan entistä kompaktimmaksi paikaksi, jossa korostuvat julkisten ulkotilojen laatu ja kulkemisen helppous jalankulkijan näkökulmasta.

– Pyrimme siihen, että autolla kulkija muuttuisi helpommin jalankulkijaksi.

Irti perinteisestä kauppahalliajattelusta

Mukana suunnittelu- ja rakentamishankkeessa oleva Muuan Oy:n toimitusjohtaja Aleksi Rastas haluaa ravistella yrittäjiä irti perinteisestä kauppahalliajattelusta. Mielikuva lokeroituneesta hallista, jossa myyjä päivystää aamusta iltaan ei ole Rastaan mukaan järkevä lähtökohta.

Kangasalan kauppahalliin haetaan Rastaan mukaan uudenlaista roolia, joka pystyisi tarjoamaan asiakkaille monipuolisen ja laadukkaan valikoiman sekä joustavammat aukioloajat. Kaupanpalveluilla ja muulla oheistoiminnalla on tarkoitus luoda paikka, jonne tullaan myös tapaamaan ja kohtaamaan muita ihmisiä.

– En näe kauppahallia pelkkänä kauppana, jonne kävellään sisään ja poistutaan mahdollisimman nopeasti.

Tuoreet tuotteet kiinnostavat torilla käyviä asiakkaita. Etenkin torstai on torimyynnin vilkkain päivä.

Kauppahalli herättää huolta yrittäjien keskuudessa

Kauppahallin suunnittelemiseksi kerättiin ideoita asukkailta ja yrittäjiltä kyselykaavakkeen avulla. Rastaan mukaan palautteen määrä oli runsas. Asukkaiden kesken kauppahalliin on suhtauduttu positiivisesti ja innokkaasti. Etenkin laatua ja oheispalveluita on toivottu.

Toriyrittäjä Pirjo Uimonen on neljän vuoden ajan pystyttänyt elintarvikekojunsa Kangasalan torille. Tuoreita hedelmiä ja vihanneksia myymään ovat saapuneet myös tamperelaiset Kari Lehto ja Sari Lehto. Uusi kauppahallirakennus herättää huolta Uimosessa ja Lehdoissa. Etenkin uuden rakennuksen vuokrat mietityttävät.

Uimosen mukaan oman myyntipisteen tulevaisuus on jossain toisaalla, mikäli kauppahallin vuokrat osoittautuvat liian korkeiksi. Torielämää usean vuoden ajan nähnyt Uimonen pohtii kaupungin ratkaisua torialueen elävöittämiseksi.

– Torikulttuuri on muutenkin kuolemassa, joten miksi ei kehitettäisi niitä torialueita, joita meillä jo on?

Kauppahallin rakentaminen on keskusta-alueen silmiinpistävin hanke.