Kuntosali- ja personal training -bisnekset elävät kukoistustaan. Kuva: Roosa Welling

Personal trainereille riittää kysyntää – joka kolmas suomalainen on valmis palkkaamaan kuntovalmentajan

Personal trainerien bisnes on ollut viime vuosina vahvasti nousukiidossa fitnessbuumin ansiosta. Kuntovalmentajien tarve on suuri niin isoissa kuin pienissäkin kaupungeissa ja asiakkaita on monista eri kohderyhmistä.

9 000 asukkaan Somerolla työskentelee viisi personal traineria, joista suurin osa muiden töiden ohella.  PT Jari Sillanpää on yksi heistä. Vuosien varrella hän on valmentanut kaikenikäisiä ihmisiä 13-vuotiaista aina kahdeksankymppisiin asti.

Sillanpään mukaan valmennustapoja on niin monia kuin valmentajiakin. Hänen mielestään on tärkeää, ettei valmentaja yritäkään olla kaikessa asiantuntija.

– On tärkeää löytää oma juttunsa ja missionsa, joiden kautta kehittää valmennettaviaan. Juuri sen takia personal trainereita onkin niin paljon, koska kaikilla on omat menetelmänsä, joista asiakas voi valita mieleisensä. Ei pidä yrittää tehdä kaikkea ja kaikille.

Fitnessbuumilla ei suuria vaikutuksia kuntovalmentajien työmäärään

Sillanpää on huolissaan nuorten kuntoiluohjelmista, jotka ovat usein kopioitu esimerkiksi kisailevilta fitness-urheilijoilta tai kokeneilta saliharrastajilta. Hän korostaakin kattavaa pohjakunnon hankkimista ennen vaativampaan harjoitteluun siirtymistä.

– Usein perusliikkeet ovat aloittelijoille parhaita, ja kuusi liikettä harjoituskertaa kohden voi olla ihan riittävä. Tietysti on mediaseksikästä tehdä raskailla painoilla reidenloitonnuskonetta, mutta saako sillä todella parhaita tuloksia, en usko niin. Tekniikatkin ovat usein pielessä, jos niitä ei ole ammattilaisen johdolla harjoitellut.

Sillanpää toteaakin fitnessbuumin olevan enemmän nuorten keskuudessa näkyvä ilmiö, eikä usko sen mahdollisen laantumisen vaikuttavan personal trainerien työhön. Hänen perinteinen asiakkaansa on keski-ikäinen nainen, joka tähtää parempaan elämänlaatuun. Liikkuva elämäntapa onkin paljon fitnessbuumia laajempi käsite.

– Ihmiset haluavat päästä eroon säryistä, liikkumattomuudesta ja liikakiloista. Yleinen suuntaus onkin nyt enemmän kohti wellnessiä kuin fitnessiä, ja itsekin koitan valmennusfilosofiaani toteuttaa nimenomaan wellness-näkökulmasta.

Tuore valmentaja ei jää suuressa kaupungissa jalkoihin

Suuressa kaupungissa on luonnollisesti suuremmat markkinat, mutta palveluntarjoajiakin on enemmän. Personal training -bisnes ei ole tässä suhteessa poikkeus. Turkulainen Heidi Mäkisalo kouluttautui tänä vuonna PT:ksi ja tekee valmennuksia kolmivuorotyön lisäksi.

– Tulevaisuudessa haaveeni on toimia täysipäiväisesti liikunnan parissa, mutta toistaiseksi on järkevää pitää muuta työtä ohessa. Vaikka olen vasta aloittanut valmentamisen, asiakkaat ovat löytäneet luokseni. Valmennan niin miehiä kuin naisiakin, ja ikäjakauma on nuoresta keski-ikäiseen asti.

Mäkisalo kiittää etenkin ”viidakkorumpua”, jonka kautta asiakkaita on löytänyt. Myös internet on toiminut olennaisessa osassa valmennettavien rekrytoinnissa.

Personal trainerien tulevaisuuden Mäkisalo näkee valoisana. Hän viittaa taloustutkimuksen teettämään aineistoon, jonka mukaan joka kolmas suomalainen olisi valmis palkkaamaan kuntovalmentajan. Mäkisalo uskoo Sillanpään tavoin pysyviin muutoksiin ihmisten ajattelutavoissa.

– Ihmiset haluavat voida paremmin ja liikkua enemmän, ja silloin me olemme heidän apunaan.