Anna Vesanto, Mari Kiekara, Sanna Söderlund ja Elli Petterson tekivät käsitöitä lankaputiikki Silmukassa. Kaikki olivat myös valinneet päälleen omin käsin tehdyn paidan.

Neulonta ei ole yksinäistä puurtamista – käsityöt yhdistävät ihmisiä kasvotusten ja sosiaalisessa mediassa

Perinteinen harrastus on levinnyt sosiaalisen median myötä kansainväliseksi yhteisöksi, jossa jaetaan ohjeita ja vinkkejä. Tampereella neulepiirin tapaamiseen voi poiketa esimerkiksi lankaputiikki Silmukkaan.

Marraskuussa ensimmäisten pakkasten nipistellessä poskia alkaa kaivata pehmeää kaulaliinaa tai muhkeaa villapaitaa  Lämmikettä ei kuitenkaan tarvitse taiteilla itsekseen, sillä paikkansa neuleyhteisöstä voi löytää mobiilimaailmasta tai kasvotusten käsityöpiiristä.

Tampereella käsitöiden yhteisöllisyyttä voi kokea esimerkiksi lankaputiikki Silmukassa, jossa kokoontuu neulontapiiri joka lauantai. Putiikin omistaja Elli Petterson kertoo, että piiriin mahtuu paljon erilaisia kävijöitä.

– Ikähatari on kahdeksastatoista seitsemäänkymmeneen ja ylikin. Välillä kaikki pienen putiikin vähän yli kymmenen istumapaikkaa ovat täynnä, välillä on rauhallisempaa.

Parasta palautetta Pettersonin mukaan on ollut se, että monet palaavat piiriin viikottain. Toisaalta tapaamisiin tulee myös uusia kasvoja, mikä osoittaa, että ilmapiiri kutsuva ja lämmin.

Neuleyhteisö oli yksi tekijä, joka innosti Pettersonia oman kaupan perustamiseen kaksi vuotta sitten. Ennen Silmukkaa hän kokoontui käsitöitä tekevän kaveriporukan kanssa neulomaan esimerkiksi kahviloihin, mutta nyt monet porukasta käyvät liikkeen naulontapiirissä ja moikkaamassa Pettersonia viikollakin.

Sosiaalinen media kokoaa neulojat maailmanlaajuiseksi yhteisöksi

Viime vuosina sosiaalinen media on vaikuttanut paljon perinteisenä pidettyyn harrastukseen.

– Instagramissa ja Facebookissa on paljon ryhmiä, joissa harrastajat jakavat ohjeita ja valmiita töitään. Lisäksi on paljon muitakin nettiyhteisöjä kuten Ravelry, joissa neulojat löytävät toisiaan ja inspiraatiota, Petterson kertoo.

Pettersonin mukaan käsityöt ovat monille harrastajille elämäntapa. Aktiivisimpien puikoilla pitää olla jotain ympäri vuoden, ja harrastus vaikuttaa jopa ulkomaanmatkoihin.

– Ainakin minun neulontaympyröissäni monet ovat hyvinkin neulojia henkeen ja vereen. Harrastus värittää koko elämää lomamatkoja myöten, kun ulkomailla mennään esimerkiksi lankakauppoihin tai neulefestareille.