Henrika Havumäen kolumni: Minkä värinen sinä olet?

– Sä olet tosi sininen ihminen!

En tajunnut yhtään, mitä ystäväni yritti minulle kertoa. Hän sanoi ymmärtävänsä minua paremmin, kun oli tutustunut teoriaan, jonka mukaan ihmiset on jaettavissa neljän värin mukaan. Maailmassa on siis neljänlaisia ihmisiä: vihreitä, keltaisia, punaisia ja sinisiä. Helpottavaa, eikö?

Persoonallisuustestejä ja -luokituksia on olemassa lukemattomia määriä. Ensimmäinen on horoskooppi, jonka astrologia määrittää syntymäpäivän perusteella. Rapuna minä olen äidillinen, herkkä ja ammatiltani luultavimmin merimies.

Kirjailija Thomas Eriksonin profiililuokittelu jakaa ihmiset neljään, Myers-Briggsin tyypittely kuuteentoista ja Facebookin hupivisa kasvonpiirteiden mukaan. Olen kokeillut jokaista.

Itsekkäänä ihmisenä olen loputtoman kiinnostunut itsestäni. Olen kuvittelut persoonallisuustestien antavan syvempää tietoa omasta identiteetistäni. Jotain sellaista, mitä en itse ole havainnut.

Vastausten mukaan olen analyyttinen, luontainen johtaja eivätkä ihmissuhteet kiinnosta minua. Se sininen tyyppi. Tulokset ovat yleviä, mutta itsestäänselvyyksiä. Oikeaan osuvista testituloksista intoilu tuntuu samaan aikaan avartavalta ja hölmöltä. Kyllähän minä nyt tuon tiesin.

Tulokset eivät kuitenkaan aina ole olleet itseäni miellyttäviä tai edes järkeviä. Miten minä voin olla samaan aikaan laiska ja suunnitelmallinen?

Persoonallisuustestejä kuitenkin sovelletaan yllättävän paljon esimerkiksi työnhaussa. Työ- ja elinkeinotoimiston nettisivuilla voi testata, mihin työhön oma luonne sopii parhaiten. Merimieheksi kenties? Työhaastatteluun ujutetun testin tarkoituksena on selvittää hakijan sopivuutta työtehtävään ja -yhteisöön. Töihin pääsyn jälkeen tiimi hiotaan mahdollisimman tehokkaaksi väriluokittelun avulla.

Myös deittisovelluksissa törmää profiileihin, joissa kerrotaan oma persoonallisuustyyppi tai horoskooppi ja etsitään tähän sopivaa kumppania. Koodikieltä muistuttavat Myers-Briggs-luokittelun kirjainyhdistelmät eivät kuitenkaan avaudu kuin persoonallisuustestien suurkuluttajalle.

Tiukkoihin lokerointeihin luottaminen on uhka. On selvää, etteivät kaikki vihreät tai rapuhoroskoopin ihmiset ole samanlaisia.

Testit voivat vahvistaa omaa itsetuntemusta ja tarjota ahaa-elämyksiä. Toisaalta on tärkeää pitää mielessä, että vastaukset harvemmin perustuvat tieteelliselle tutkimukselle. On silti hauska lukea ohjeita, miten kaltaistani sinistä persoonaa tulisi kohdella parisuhteessa, kun ihmissuhteet eivät ylipäätään kiinnosta sinisiä.