Tamperelainen Sanni Tuominen seuraa päivittäin SM-liigaa. Katsomossa tunteita koetaan laidasta laitaan.

Ilveksen kannattaminen on Sanni Tuomiselle elämäntapa – Fanit tapaavat toisiaan myös risteilyillä ja teemapäivillä

Fanittaminen ei ole enää vain pelkkää katsomosta huutamista. Ilves Ikuisesti ry:n puheenjohtajan mukaan fanikulttuurin merkitys jääkiekossa on muuttunut. Monelle seuran kannattaminen kulkee mukana lapsuudesta aikuisuuteen.

Hakametsän hallin seisomakatsomo on täynnä Ilveksen paitoihin pukeutuneita kannattajia, jotka laulavat Ilveksen kannatuslauluja. Käynnissä on SM-liigan Ilves-Lukko -ottelu. Seisomakatsomossa peliä seuraa myös tamperelainen Sanni Tuominen, 33, joka on intohimoinen Ilves-fani. Hänelle Ilveksen kannattaminen on enemmänkin kuin vain joukkueen ihannointia.

– Kannustan seuraa, en ainoastaan jääkiekkojoukkuetta. Minulle yksi tärkeimmistä asioista on se, että tuetaan nuoria pelaajia. Se on Ilveksellä ehdoton ykkönen.

Ilves Ikuisesti ry on Ilveksen kannattajista koostuva faniyhdistys, jonka puheenjohtajana ja perustajana toimii Marko Isomustajärvi. Hänen mukaansa viime aikoina fanittamisen ja jääkiekkojoukkueen kannattamisen merkitys on lisääntynyt ja jääkiekkofanittamisen luonne on muuttunut vuosien aikana.

– Yhä enemmän uskalletaan näkyvästi fanittaa, myös vanhemmalla iällä. Usea kannustaja alkaa fanittamaan myös seuran muita joukkueita, koska seuran värit ovat rakkaita. Kannattaminen on elämäntapa, se on kuin huume, johon jää koukkuun.

Kun värit on valittu, niitä ei vaihdeta

Kun jotain joukkuetta lähdetään seuraamaan, sitä tuetaan tappioista huolimatta. Tuomisen mukaan tamperelaisille joukkueen kannattaminen tulee äidinmaidosta. Hän itse oli katsomassa ensimmäistä jääkiekkopeliänsä jo neljävuotiaana.

Fanituksesta on tullut muutakin kuin vain joukkueen kannustamista. Siihen kuuluu vahvasti yhteisöllisyys ja koko seuran tukeminen. Tuomiselle Ilveksen kannattaminen on päivittäinen elämäntapa.

– Minulla on ollut viimeiset kaksi kautta kausikortti. Hallilla käyn usein ja täällä on paljon kavereita ja tuttuja. Meillä on sellainen porukka, jonka kanssa me käymme yhdessä katsomassa pelejä.

Sanni Tuomisen mukaan olisi mielenkiintoista keskustella myös pelaajien kanssa. – Sitten ymmärtäisi vähän paremmin, että millaista siellä pelaaminen oikeasti on.

Monet fanit ovat olleet seuran toiminnassa mukana hyvin nuoresta asti. Isomustajärven mukaan seura on tärkeä yhteisö ja usein kuin toinen perhe.

– Fanittaminen tuo elinikäisiä ystävyyssuhteita, jopa pariskuntia syntyy useita. Nykyään on jo toisen polven fanejakin.

Ilves-faneille järjestetään ympäri vuoden muutakin toimintaa pelien lisäksi. Tuominen on ollut viettämässä Ilves-päivää Särkänniemessä ja myöhemmin hän on lähdössä Ilves-risteilylle. Myös kisamatkat toisiin kaupunkeihin lisäävät ryhmään kuulumisen tunnetta.

Fanittaminen on tunteiden ryöppyä

Seisomakatsomossa eli kannustamiseen tarkoitetutussa huutokatsomossa ei voi välttyä Ilves-fanien kannustuslauluilta ja huudoilta. Lähes jokaisella on päällään jokin Ilveksen fanituote. Ilves Ikuisesti Ry:n puheenjohtaja Marko Isomustajärvi kertoo, että fanittaminen näkyy myös arjessa. Hänen mukaansa Ilveksen tuotteita pidetään päällä myös pelien ulkopuolella ja niiden myynti on kasvussa.

Kannattajien tuki on arvokasta myös pelaajille.

– Hyvä faniryhmä pystyy antamaan joukkueelle lisäpotkua tiukoissa tilanteissa, Isomustajärvi kertoo.

Katsomossa käydään pelin aikana läpi monia erilaisia mielialoja. Kun vastustaja tekee maalin, kuuluu kannattajien joukosta epämääräistä mutinaa, mutta oman joukkueen onnistuessa riemu on suuri. Tuominenkaan ei pidättele katsomossa tunteitaan. Varsinkin tuomareiden toiminta saa välillä ne kiehumaan. Viheltämättä jätetty jäähy tuntuu epäreilulta, mutta Tuominen haluaa pääasiassa kannustaa pelaajia, eikä jäädä miettimään negatiivisia tunteita.

Peli tarjoaa elämyksiä ja hyvää mieltä. Ottelusta on mukava lähteä, jos joukkue on pelannut hyvin, vaikka voittoa ei olisikaan tullut.

– Parhaita on kuitenkin onnistumiset ja onnistumisen tunteet. Ihan sama mitä pelissä on aikaisemmin tapahtunut. Jos maali tulee, niin sen jälkeen kaikki on hyvin.

Tasoitusmaali villitsee yleisön. Kannatuslaulut ja huudot raikuvat katsomossa.