Radio Moreenin sähkeet 20.11.2018 kello 16

Pirkanmaan työttömyys jatkaa laskuaan. Tilastokeskuksen mukaan työttömyys laski lokakuussa neljänneksen vuoden takaisesta. Myös koko maan työttömien määrä väheni. Työttömiä oli lokakuussa noin sataseitsemänkymmentätuhatta, mikä on kaksikymmentätuhatta vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työllisyysasteen trendi jäi kuitenkin niukasti Juha Sipilän hallituksen asettamasta tavoitteesta. Työllisyysaste oli lokakuussa niukasti alle tavoitteen.

***

Museokeskus Vapriikki aloittaa vuotensa vampyyriaiheisella näyttelyllä. Helmikuussa avautuva Dracula – Vampyyrit Vapriikissa -näyttely pohtii, mikä vampyyreissa viehättää. Sara Hildénin taidemuseon tulevaan vuoteen sisältyy kaksi laajaa takautuvaa näyttelyä: keväällä tehdään katsaus nykykuvanveistoon ja syksyllä suomalaiseen esinetaiteeseen. Tampereen museot julkaisivat tänään ensi vuoden ohjelmansa. Aiheesta lisää uutisten jälkeen.

***

Kansalaisjärjestö Finnwatchin tuoreen selvityksen mukaan pankkien avoimuudessa on merkittäviä puutteita. Raportissa käsiteltiin Nordean, Danske Bankin ja OP Ryhmän veroraportteja viime vuosien ajalta. Raportista selviää, että Danske Bank tiesi Viron konttorinsa rahanpesuepäilyistä vuosia, mutta ei maininnut niistä vuosiraporteissaan. Rahanpesuepäilyt mainittiin raporteissa vasta, kun ne nousivat julkisuuteen.

***

Ylioppilastutkintolautakunta on ilmoittanut ylioppilastutkintojen tulokset kouluille. Tänä syksynä ylioppilastutkinnon ja lukion oppimäärän saa valmiiksi reilut kaksituhatta seitsemänsataa kokelasta. Ylioppilaskirjoituksissa käytettiin viimeistä kertaa kynää ja paperia, sillä matematiikan kokeet kirjoitettiin vielä paperille. Ensi keväästä lähtien ylioppilastutkinto on kokonaan digitaalinen. Syksyn ylioppilasjuhlia vietetään kouluilla yleisesti viides joulukuuta.

***

Tänään vietetään kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää. Lasten oikeudet ovat esillä tällä viikolla muun muassa alakoulujen toiminnallisilla teemaviikoilla. Viikon teemana on osallisuus. Teemaviikko järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa ja siihen liittyviä tapahtumia on useita viikon aikana.