Radio Moreenin sähkeet 21.11.2018 kello 15

Pirkanmaan käräjäoikeus antaa tänään tuomion neljän vuoden takaisesta Tesoman henkirikoksesta. Syytetty ilmoittautui itse poliisille tämän vuoden maaliskuussa. Syytetty myönsi oikeudessa syyllistyneensä tappoon. Syytetylle tehdyn mielentilatutkimuksen mukaan hän oli rikoksentekohetkellä syyntakeeton eli hän ei ymmärtänyt tekonsa merkitystä. Jos oikeus katsoo hänet syyntakeettomaksi, häntä ei tuomita rangaistukseen.

***

Tampereen yliopisto on mukana koirateknologian tutkimushankkeessa. Hankkeessa kehitettävillä hoitoteknologioilla pyritään lisäämään ihmisen ja koiran vuorovaikutusta. Digipalveluilla voidaan myös helpottaa koiran omistajan arkea. Lisäksi hanke pyrkii tukemaan suomalaista koirienhoitoteknologiaan liittyvää yritystoimintaa. Hanke järjestää verkostoitumistapahtuman Helsingissä ensiviikon tiistaina.

***

Huonekalujätti Ikea vähentää maailmanlaajuisesti seitsemäntuhattaviisisataa työpaikkaa. Ikea aikoo siirtää toimintansa painopistettä perinteisistä tavarataloista digitaaliseen suuntaan. Suomessa muutokset tulevat yhtiön mukaan koskemaan kahden vuoden aikana yhteensä noin sataakuuttakymmentä työntekijää. Ikea Suomi aloittaa yt-neuvottelut Espoon palvelutoimistossa. Neuvottelut voivat johtaa enimmillään kolmenkymmenenkolmen henkilön irtisanomiseen.

***

Teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD ennustaa Suomen talouskasvun hidastuvan lähivuosina. Järjestö arvioi talouskatsauksessaan, että Suomen talous kasvaa tänä vuonna vajaan kolmen prosentin vauhtia. Ensi vuonna tahti hiipuu vajaaseen kahteen prosenttiin. Suomen julkista taloutta rasittaa väestön ikääntyminen. OECD suosittelee, että Suomi jatkaa ponnistelujaan työllisyysasteen nostamiseksi.

***

Tampereen Tammelaan rakennettavan Technopoliksen Asemakeskuksen työmaa on laajentunut entisestään, kertoo Aamulehti. Yhteys Ratapihankadulta Väinölänkadulle on katkaistu. Osa teistä on muuttunut yksisuuntaisiksi. Järjestelyt haittaavat alueen liikennettä. Alueella on kärsitty ruuhkista jo ennen työmaan laajentumista. Ratikkatyömaat ovat siirtäneet Tampereen liikennettä Tammelaan. Myös Rantatunneliin menijät ajavat Tammelan kautta. Pahimmillaan ruuhkat ovat iltapäivisin.