Radio Moreenin sähkeet 22.11.2018 klo 16

Skotlantilainen hanke kehittää sosiaalisesta robotiikasta tukea autismiin. Hankkeessa suunnitellaan robottia, joka tuottaa sosiaalisten taitojen terapiaa lievästi autistisille aikuisille. Alyx-robotin tarkoitus on opettaa autismikirjoon sijoittuville aikuisille tunteita, ja niiden välittämistä. Robotiikan ja autismin hyötyjä on tutkittu aiemmin esimerkiksi robotin muotoilun ja asiakkaan iän näkökulmista.

***

Lääkekorvausmenot pienenivät Suomessa viime vuonna ensi kertaa viiteen vuoteen, kertoo Kela. Käänne näyttää Kelan mukaan kuitenkin olleen tilapäinen.
Kuluvan vuoden lukujen perusteella lääkkeiden korvausmenot ovat alkaneet jälleen kasvaa, toteaa Kelan erikoistutkija Leena Saastamoinen.
Kokonaisuudessaan lääkkeiden myynti kasvoi Suomessa viime vuonna hiukan.

***

Kasvihuonekaasujen määrä on noussut jälleen uuteen ennätykseen, kertoo YK:n alainen Maailman ilmatieteen järjestö. Järjestön suomalaisen pääsihteerin Petteri Taalaksen mukaan ilmastonmuutoksen seuraukset tulevat olemaan maapallolle tuhoisat, ellei kasvihuonekaasupäästöjä leikata nopeasti. Maailman ilmatieteen järjestö julkaisee kasvihuonekaasuja mittaavan raportin vuosittain.

***

Julkisen sanan neuvosto on antanut langettavan päätöksen Keskipohjanmaa-lehdelle. Keskipohjanmaa julkaisi viime keväänä printtiversiossaan mielipidekirjoituksen, jossa arvosteltiin sitä, että Kokkola Pride -tapahtuman yhteydessä haluttiin järjestää jumalanpalvelus. Kirjoituksessa Kokkola Priden järjestäjiä ja seksuaalivähemmistöjä nimiteltiin useita kertoja. Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Keskipohjanmaa on rikkonut Journalistin ohjeita ja antaa sille huomautuksen.

***

Tampere Guitar Festival jatkaa toimintaansa ensi vuonna. Lopettamisuhan alla ollut kansainvälinen kitaratapahtuma on suoriutunut tämän vuoden maksujärjestelyistä, ja ensi kesän festivaalin suunnittelu on jo käynnissä. Tämän vuoden aikana toteutetut pelastustalkoot sisälsivät muun muassa tukikonsertteja ja varainhankintaa.