Radio Moreenin sähkeet 23.11.2018 klo 15

YTHS ottaa käyttöön uupumus- ja intomittarit. Mittareilla mitataan kolmea eri uupumukseen vaikuttavaa osa-aluetta. Niiden tarkoituksena on tunnistaa opiskelijan uupumus ajoissa. Mittarit otetaan ensin käyttöön vastaanotoilla ja myöhemmin laajemmin tutkimuskäyttöön. Opiskelijoiden uupumus kasvaa jatkuvasti. Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksesta selviää, että noin joka kymmenes opiskelija kokee uupuneensa opintojen vuoksi.

***

Koulupäivien aloitusta myöhennetään Tampereella ensi syksystä alkaen. Tasan kahdeksalta alkavista aamuista luovutaan perusopetuksessa kokonaan. Koulupäivät alkavat sen sijaan lähempänä kello yhdeksää. Viimeaikaiset tutkimustulokset osoittavat, että myöhäiset aamut sopivat murrosikäisille paremmin. Muutoksesta aiheutuu myös ongelmia. Alakoululaiset joutuvat olemaan aamuisin yksin kotona, ja koulupäivät saattavat jatkua pidempään.

***

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat kohtasivat aiemmin tänään palkansaajakeskusjärjestö SAK:n paneelissa. Paneelin aiheena olivat työelämäasiat. Keskustelua käytiin muun muassa paikallisesta sopimisesta, alipalkkauksesta ja syntyvyydestä. Paikallinen sopiminen työpaikoilla jakoi mielipiteitä. Alipalkkaus voitaisiin puheenjohtajien mielestä kriminalisoida. Työelämän epävarmuus nähtiin yhdeksi syntyvyyden laskun syyksi. Eduskuntavaalit järjestetään ensi vuoden huhtikuussa.

***

Kaupissa pääsee jo hiihtämään. Noin kilometrin mittainen tekolumilatu kiertää pesäpallostadionin alueen. Ajantasaista latutietoa voi seurata Tampereen kaupungin nettisivuilta. Myös luistelemaan pääsee jo tänä sunnuntaina, kun Koulukadun tekojäärata avataan. Avajaispäivä on suunnattu pelkästään yleisöluistelijoille.

***

Tänään vietetään valtakunnallista Lapsi mukaan töihin -päivää. Teemapäivää vietetään nyt kolmatta kertaa. Mukaan on ilmoittautunut lähes 800 työpaikkaa, eli päivän suosio on jatkanut kasvuaan. Päivän tarkoituksena on antaa lapsille mahdollisuus päästä näkemään, millaista työtä vanhemmat tekevät. Lisäksi se tarjoaa työpaikoille mahdollisuuden nostaa esiin lasten ääntä ja osallisuutta. Osallisuus on tänä vuonna myös lapsen oikeuksien viikon teema.