Radio Moreenin sähkeet 23.11.2018 klo 16

Tampereen joukkoliikenteen palvelut uudistuvat. Mobiililippu tulee Tampereella käyttöön vuodenvaihteessa. Mobiililippu mahdollistaa matkan maksamisen sähköisesti. Alkuun mobiililippuina voi ostaa ainoastaan kertalippuja. Uudistus tuo muutoksia myös muihin joukkoliikenteen palveluihin. Esimerkiksi bussien reaaliaikaseuranta ja aikataulupalvelut yhdistyvät perinteisen reittioppaan kanssa.

***

Alkoholin kulutus on kääntynyt kasvuun. Kulutus on lisääntynyt alkoholin hintojen noususta huolimatta. Alkoholin kulutus on aiemmin ollut laskussa vuodesta 2008 alkaen. Varsinkin long drink -juomien myynti on kasvanut rajusti. Vahvempia long drink juomia saa nykyisin myös ruokakaupoista. Uusi alkoholilaki tuli voimaan ensimmäinen maaliskuuta tänä vuonna.

***

Aikuisille suunnatut joulukalenterit kasvattavat suosiotaan vuosi vuodelta. Tampereen Stockmannin valikoimissa on tänä vuonna ennätysmäärä erilaisia kosmetiikkaa sisältäviä kalentereita. Kallein, lähes 200 euroa maksava kalenteri on jo myyty loppuun kaupan valikoimista. Moreenimedian haastattelemat asiakkaat hankkivat kalenterin lahjaksi läheiselleen. Kalentereissa houkuttavat esimerkiksi niiden sisältämät lukuisat erilaiset tuotteet.

***

Venäjä kutsuu syytöksiä gps-häirinnästä absurdeiksi. Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova sanoi Norjassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että länsimaiden johtajat syyttävät Venäjää ilman näyttöä. Venäjän epäillään häirinneen Suomen ja Norjan gps-signaaleja tämän kuun alussa. Ulkoministeri Timo Soini antoi eilen selvityksen, jonka mukaan Suomella on näyttöä siitä, että Venäjä oli häirinnän takana.

***

Hurmaava Surmaava kulutus -tapahtuma järjestetään tänään Tampereen Sampolassa. Tilaisuuden teemoina on muun muassa viimeisen säästeliään sukupolven poistuminen ja lasten kasvattaminen kuluttajiksi. Tapahtuma toimii osana EU:n jätteen vähentämisen viikkoa. Järjestäjinä toimivat Ekokumppanit, Pirkanmaan Jätehuolto sekä Tampereen seudun työväenopisto.