Sisu, 7, on yksi 24 lapsesta, jotka pääsivät kameran eteen joulukalenteria varten. KUVA: Riina Rinne

”Monista asioista täytyy taistella” – Videojoulukalenteri nostaa jalustalle vaikeasti vammaisten ihmisten oikeudet

Lapset ovat pääroolissa, kun Kehitysvammaisten Tukiliiton videojoulukalenteri starttaa sosiaalisessa mediassa. Järjestö toivoo projektin lisäävän tietoisuutta vaikeasti vammaisten tilanteesta Suomessa.

Kehitysvammaisten Tukiliiton videojoulukalenteri toteutetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Projektin toteuttaa vaikeasti vammaisille ihmisille suunnattu Malike-toiminta. Minuutin mittaisissa videoissa sukelletaan päivä kerrallaan yhden vaikeasti vammaisen lapsen kokemuksiin.

Malike-toiminnan esimies Susanna Tero kertoo, että aiheeksi valikoitui nimenomaan lapset, sillä heidän on kaikkein vaikein saada äänensä kuuluviin. Videon kautta lapsille tarjoutuu mahdollisuus tuoda omia voimavarojaan esille ja näyttää, mihin he pystyvät.

Fakta

Malike

  • Kehitysvammaisten Tukiliiton toimintaa.
  • Tarjoaa osallistumisen mahdollisuuksia vaikeasti vammaisille lapsille ja aikuisille, jotka tarvitsevat toimintavälineen ja toisen ihmisen apua.
  • Järjestää tapahtumia, koulutusta ja mahdollisuuksia toimintavälineiden kokeilemiseen ja vuokraamiseen.

Teron mukaan vaikeasti vammaisten ihmisten osallisuuden edistämisessä on Suomessa edelleen paljon kehitettävää. Monet mielekkääseen elämään vaaditut perusasiat, kuten henkilökohtainen apu, kuljetuspalvelut ja toimintavälineet, eivät ole itsestäänselvyyksiä.

– YK:n lapsen oikeuksien sopimus ja vammaissopimus takaavat jo lapsen oikeuksia, mutta käytännössä nämä oikeudet eivät useasti toteudu. Monista asioista täytyy taistella, mutta kaikilla perheillä ei ole siihen voimavaroja, Tero toteaa.

Inspiraatio tuli Keniasta

Tero huomasi viime vuonna suomalais-kenialaisen Home street home ry:n kuvajoulukalenterin kenialaisen kylän tytöistä. Siitä heräsi ajatus omaan projektiin.

– Ajattelin, että näiden lasten asia pitää tehdä näkyväksi, Tero muistelee.

Hän uskoo, että 24 lapsen tarina on vaikuttava kokonaisuus.

Kalenterin kuvaajalle, dokumentaristi Riina Rinteelle, erilaisten näkökulmien ja äänien näyttäminen mediassa tuntuu aina tärkeältä.

– Pyrin löytämään pienet hetket, joissa lapsen oma kokemus ja tunne tulivat esille. Ne olivat minulle tärkeimpiä ja parhaita hetkiä, kun siinä tavoitteessani onnistuin.

Rinne tuo myös esiin, että toimintavälineiden puutteen vuoksi moni lapsi pääsi kokeilemaan kuvauksissa uutta tekemistä ensimmäistä kertaa elämässään.

– Se teki kuvaushetkistä todella ainutkertaisia.

Malikkeen joulukalenteria pääset seuraamaan Kehitysvammaisten Tukiliiton sosiaalisen median tileillä:
Facebook: www.facebook.com/maliketoiminta  ja www.facebook.com/Tukiliitto

Youtube: www.youtube.com/user/Tukiliitto