Radio Moreenin sähkeet 27.11.2018 klo 15

Suomalainen Ekapeli auttaa intialaislapsia englannin kielen oppimisessa. Jyväskylän yliopistossa kehitetty peli tukee lasten lukemaan oppimista. Pelistä on tullut tärkeä apuväline erityisopetuksessa Suomessa, mutta nyt sen toimivuutta on testattu myös englannin kielen opetuksessa. Intiassa laadukas koulutus tapahtuu usein englanniksi.

***

Rakennuslupia on myönnetty paljon vähemmän kuin vuosi sitten, kertoo Tilastokeskus. Heinäkuun ja syyskuun välillä myönnettiin uusia rakennuslupia vajaan kuuden miljoonan kuutiometrin edestä. Pudotusta on jopa 25 prosenttia vuoden takaisesta. Eniten vähenivät liike- ja toimistorakennuksille myönnetyt luvat, mutta myös asuinrakennuksille haettiin lupia selvästi aiempaa vähemmän.

***

Tampereen yliopistolla kokoonnutaan tällä viikolla keskustelemaan Arktisen alueen ympäristöpaineista ja niiden uutisoinnista. Media and the Arctic -viikon aikana pidetään yleisölle avoimia tilaisuuksia, kuten luentoja ja elokuvia. Viikko kokoaa yhteen kymmenen journalismin ammattilaista keskustelemaan aiheesta. Tänään puoli seitsemältä illalla esitetään arktiselle alueelle sijoittuva elokuva, jonka jälkeen pidetään keskustelutilaisuus ohjaajan kanssa.

***

Tampereen uusi korkeakouluyhteisö esittäytyy Studiassa tänään ja huomenna. Studia on Suomen suurin opiskelu- ja uratapahtuma, joka järjestetään Helsingin Messukeskuksessa. Studiassa on esillä 43 uuden yliopiston ja 36 ammattikorkeakoulun kevään yhteishaussa valittavana olevaa hakukohdetta. Uuteen korkeakouluyhteisöön kuuluvat ammattikorkeakoulu, teknillinen yliopisto ja Tampereen yliopisto. Korkeakouluyhteisö aloittaa toimintansa ensi vuoden alusta.

***

Ukraina on julistanut sotatilalain 30 päiväksi, kertoo Reuters. Laki otetaan käyttöön huomenna alueilla, joihin Venäjä voi mahdollisesti hyökätä. Ukrainan presidentti näkee sotatilalain välttämättömänä maan turvallisuuden kannalta ja pitää Venäjän hyökkäystä vakavana uhkana. Venäjä kaappasi sunnuntaina kolme Ukrainan merivoimien laivaa miehistöineen ja syytti Ukrainaa rajaloukkauksista. Venäjä kieltäytyy vapauttamasta aluksia.