Nyt tamperelaiset voivat vaikuttaa siihen, millaista toimintaa kotikaupunkiinsa haluavat. Kuva viime vuoden Circus Ruskasta. Kuva: Visit Tampere Oy/Laura Vanzo.

Tampere viihtyisämmäksi joukkorahoituksen avulla – asukkaita kannustetaan rohkeaan ideointiin

Tampereella käynnistyi keskiviikkona joukkorahoituskokeilu, jonka tarkoituksena on tamperelaisten asumisviihtyvyyden parantaminen. Kokeilun avulla asukkaat voivat vapaasti ideoida esimerkiksi kesätapahtumia.

Joukkorahoituskokeilun avulla tamperelaiset voivat ideoida lähes rajattomasti asumisviihtyvyyteen liittyviä asioita, mutta kaupungilla on reunaehdot siihen, mitä se voi lähteä rahoittamaan. Hankkeen projektipäällikön Lilli-Nora Siikasmaan mukaan kampanjan voi toteuttaa myös ilman kaupungin tukea, mikäli se ei lähde rahoittajaksi.

– Kaupunki voi rahoittaa etenkin kertaluontoisia tapahtumia ja hankkeita. Tämä käsittää esimerkiksi kesätapahtumia ja ympäristötaidetta.

Kaupunki osallistuu rahoitukseen 30–40 prosentin osuudella, mikäli kampanja kerää riittävän kannatuksen ja muut kriteerit täyttyvät. Kaupungin osuus voi olla maksimissaan 5000 euroa. Rahallisen tuen lisäksi kaupunki tarjoaa näkyvyyttä kampanjoille Mesenaatti.me/tampere-sivustolla.

– Asukkaat ovat tässä asiassa asiantuntijoita – he ovat oikeita ihmisiä vaikuttamaan ympäristöönsä. Me haluamme mennä sinne, missä kansalaisten osallistuminen tapahtuu, ja tukea heitä.

Tampere kokeilee joukkorahoitusta ensimmäisenä kuntana Suomessa. Kaupunki tarjoaa tukea ja neuvoja kampanjointiin. Siikasmaa kertoo, että hanke on tähän mennessä saanut hyvän vastaanoton.

– Hanke on herättänyt mielenkiintoa. Katsotaan keväämmällä, miten homma on lähtenyt etenemään.

Joukkorahoitus on kansainvälisesti vakiintunut rahoitusmuoto, jossa kansalaiset osallistuvat heille tärkeän hankkeen rahoittamiseen. Esimerkiksi Tampereella Vapriikissa toimiva Suomen pelimuseo on toteutettu joukkorahoituksella.