Radio Moreenin sähkeet 28.11.2018 kello 15

Tampere haluaa helpottaa tapahtumien järjestämistä. Smart Tampere -ohjelma ja Visit Tampere etsivät digiratkaisua, josta tapahtumajärjestäjä saa tarvitsemansa tiedon ja tapahtumaluvat eri viranomaisilta. Tapahtumajärjestäjien on nykyisin vaikeaa saada selville, mitä lupia eri viranomaiset edellyttävät. Nyt haettavan digiratkaisun tulisi tarjota sopivaa tietoa niin Tampereen tapahtumapaikoista kuin erilaisiin tapahtumiin tarvittavista luvista.

***

Paijan tila Urjalassa on palkittu Suomen eläinlääkäriliiton eläinten hyvinvointipalkinnolla. Paijan tila on rakennettu huomioiden sikojen ja työntekijöiden hyvinvointi. Huomiota on kiinnitetty muun muassa sisäilman laatuun, virikkeisiin ja tilan määrään. Suomen Eläinlääkäriliiton neljäs eläinten hyvinvointipalkinto myönnettiin valtakunnallisilla Eläinlääkäripäivillä Helsingissä kahdeskymmeneskahdeksas marraskuuta.

 ***

Finlandia-palkinnot jaetaan tänään. Suomen Kirjasäätiö jakaa vuosittain Kaunokirjallisuuden, Tietokirjallisuuden sekä Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnot. Kolmijäseninen valintalautakunta nimesi ehdokkaat, joista säätiön nimeämä henkilö valitsee palkinnonsaajan. Jokaisessa kolmessa kategoriassa palkinto on suuruudeltaan kolmekymmentätuhatta euroa.

 ***

Suomi 100 -satelliittia kuljettavan raketin laukaisu Kaliforniasta on siirtynyt myöhemmäksi huonon sään vuoksi. Satelliitti oli määrä laukaista avaruuteen tänään puoli yhdeksän jälkeen Suomen aikaa. Satelliitin piti lähteä matkaan jo runsas viikko sitten, mutta tuolloin laukaisua jouduttiin lykkäämään kantoraketille tehtävien tarkastusten vuoksi.
Satavuotiasta Suomea juhlistavan satelliitin on tarkoitus mitata lähiavaruuden avaruussääilmiöitä ja kuvata muun muassa revontulia sekä Suomea. Seuraava laukaisuyritys on lauantaina 1. joulukuuta.

***

EU-komissio on julkaissut tänään pitkän aikavälin ilmastostrategian. Sen mukaan EU:n kasvihuonepäästöjen tulisi olla nollassa vuoteen 2050 mennessä. Komission mukaan sähkön tuotanto on keskeinen osa tavoitteeseen pääsemistä. Vuoteen 2050 mennessä odotetaan, että yli 80 prosenttia sähköstä tulisi uusiutuvista energialähteistä. Ilmastosuunnitelman pitäisi olla valmiina viimeistään vuoden 2020 alussa. Ilman lisätoimia EU ei olisi täyttämässä Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteita.